Несправедливість, коли у 2010—2012 роках самоврядні функції з надання адміністративних послуг були без обговорення відібрані центральною владою, має бути знищена. Саме на це й розрахований, підготовлений Міністерством юстиції законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування та оптимізації надання адміністративних послуг», який обговорили учасники робочої наради під головуванням Голови Верховної Ради Володимира Гройсмана.
За словами глави парламенту, питання будівництва, розпорядження землею, реєстрації мають належати до компетенції органів місцевого самоврядування, які надають послуги і відповідають за їх якість перед громадянами.
Наразі Мін’юст пропонує поширити надання адмінпослуг на рівень банківських установ та нотаріату. «Це все є абсолютно позитивним, не призведе до жодних монополій на місцевому рівні, створюватиме певну конкуренцію з точки зору якості і ціни послуг», — зауважив глава парламенту. Врешті-решт, наголосив він, корупційна модель має бути знищена і не колись, а сьогодні.
Напевно, Павло Петренко — перший міністр юстиції, який вирішив відмовитися від низки функцій, не притаманних державним органам влади. Усі його попередники максимально намагалися сконцентрувати ці функції в системі органів юстиції. Це породило не лише проблеми для громадян, а й корупцію та величезний негатив до держави.
«Сьогодні ми вже маємо перші результати, які засвідчили: передача функцій на місця є позитивом насамперед для людини. Завдяки спільній позиції Президента, уряду, коаліції нам вдалося ухвалити низку законодавчих актів, які вже набули статусу законів. Зокрема, про передачу функцій реєстрації договорів оренди земельних ділянок сільгосппризначення і похідних прав нотаріусами», — зауважив міністр.
Йдеться про мільйон договорів, які укладаються та реєструються щороку. Реєстраційна служба ні фізично, ні морально не могла опрацювати такий обсяг документів. Ситуація змінилася після вступу в дію цього закону. Відтак, усі нотаріуси, підключені до цього реєстру, отримали можливість проводити функції реєстратора у повному обсязі. «Це перший хороший приклад того, що можна і потрібно передавати ці функції іншим суб’єктам», — зауважив він.
«Не варто боятися передачі цих повноважень нотаріусам і банкам. Ті банки, які мають широку мережу і співробітники яких отримають сертифікат доступу до реєстру, зможуть надавати ці послуги. Наприклад, з реєстрації бізнесу. Тоді буде повний цикл — у банківському відділенні громадянин реєструється як підприємець, отримує кредит. Йому не потрібно бігати інстанціями за різними документами та довідками», — сказав міністр. До речі, зацікавленість і готовність відкрити такі пункти на базі своїх відділень вже висловив «Ощадбанк».
Що стосується нотаріусів, яких нині майже сім тисяч, то П. Петренко переконаний: вони можуть абсолютно прозоро і конкурентно на рівні з місцевими органами влади надавати послуги щодо реєстрації нерухомості, бізнесу.
«Хочу одразу розвіяти міф, і це прописано у проекті закону, плата за ці послуги буде однаковою у всіх органів — її розмір визначатиме держава. Ідучи до місцевого органу влади, нотаріуса чи банку громадянин сплачуватиме однакову суму. Якщо ж хтось вимагатиме додаткової плати, у громадянина буде два шляхи: або піти до іншого суб’єкту надання послуг, або до правоохоронних органів», — наголосив міністр юстиції.
Передача цих функції лише місцевим органам влади, на думку урядовця, не принесе поліпшення. Бо не всі органи місцевої влади готові до такого кроку. Наявність же здорової конкуренції спонукатиме міських та сільських очільників до більш ефективних дій щодо створення умов для своїх мешканців. До того ж міністр вважає за потрібне законодавчо зобов’язати місцеві органи до 1 січня 2016 року підключитися до реєстру і почати надавати послуги.
Крім того, П. Петренко пропонує на законодавчому рівні передбачити можливість оскарження дії реєстратора, якщо він діяв поза межами процедури чи закону, — до суду або Міністерства юстиції. «Нині це велика проблема. У разі вчинення протизаконної реєстраційної дії, Мін’юст не має правових підстав для її скасування. Це нонсенс», — переконаний він.
Ще один проект закону представив голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко. Презентований ним законопроект стосується базових адмінпослуг: реєстрації актів цивільного стану; місця проживання; прав на нерухоме майно; реєстрації фізичних осіб — підприємців та юридичних осіб.
Водночас автори цього проекту не проти ініціатив Мін’юсту, пов’язаних із нотаріусами, банками. «Фактично це різні форми надання послуг, орієнтовані на різну аудиторію. Для підприємців, поза сумнівом, буде зручно працювати з банками та нотаріусами. Для громадян — простіше прийти до центру надання адмінпослуг і вирішити всі питання. Тому важливо, щоб ці процеси відбувалися паралельно, а не за рахунок один одного», — вважає І. Коліушко.
Експерт Реанімаційного пакета реформ Ольга Калініченко також підтримала урядовий законопроект. Проте, на її думку, в дію він має вступити з липня нинішнього року, а не з січня наступного, як передбачено проектом. Це насамперед пов’язано з формуванням бюджету на наступний рік.
Асоціація міст України, яку представляв виконавчий директор Мирослав Пітцик, також схвально висловилася щодо урядового проекту, зокрема через наявність у ньому конкуренції.
Загалом, як зауважила народний депутат Оксана Продан (Блок Петра Порошенка), концептуально у проекті прописано все правильно, але є багато нюансів, від яких залежить реалізація цього закону. Тож їх треба врахувати.
Саме цим і займатиметься робоча група, до якої ввійдуть народні депутати, представники апарату Верховної Ради, Мін’юсту, експерти. Учасники засідання домовилися підготувати один узгоджений проект закону з тим, щоб ухвалити його вже до кінця травня. «Бажано, щоб цей законопроект був прийнятий за основу та в цілому. Бо підготовка до другого читання може перетворитися на публічний похорон. Адже коли вноситься 200—300 поправок у тіло закону, змінюється його сутність», — зауважив Голова Верховної Ради. Він висловив упевненість, що фракції зможуть знайти порозуміння у цьому питанні.

Довідково

На підставі закону про дерегуляцію уряд заборонив державним органам вимагати у громадян у письмовому вигляді ті документи, які є в реєстрі, і до яких мають доступ всі державні органи.

ДОСЛІВНО

Міністр юстиції Павло Петренко: «Нічого страшного в конкуренції не буде. Основний суб’єкт, якому ми хочемо поліпшити життя — громадянин України. Якщо він буде захищений через конкуренцію і прозорі процедури, визначені законом, тоді ми доб’ємося позитивного результату».

Під час засідання.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.