Іван РИБАК, Блок Петра Порошенка
— В Україні складна ситуація з правами споживачів. Їхні звернення не розглядаються належним чином. Як показала практика, 95 відсотків громадян морально не готові, не мають можливості, спеціальних знань і навиків, як звертатися до суду з приводу захисту своїх прав. Виробники і продавці продукції добре знають, що їхня діяльність не контролюється. За таких обставин, користуючись ситуацією, виробники грубо порушують встановлені норми щодо виробництва продукції, її продажу та реалізації. У зв’язку з чим ситуація на споживчому ринку різко погіршується, безпека і якість товарів, робіт і послуг різко знижуються, а ціни на них зростають майже кожен тиждень. Вкрай необхідно звернутись від Верховної Ради до уряду з вимогою скасувати постанову Кабінету Міністрів номер 442 від 10 вересня 2014 року, якою була утворена Державна служба з питань безпечності харчових продуктів та захисту прав споживачів.

Олег ЛЯШКО, Радикальна партія:
— Головна проблема, яка сьогодні стоїть перед мільйонами громадян, — різке зниження рівня життя. Із першого квітня радикально піднято тарифи на житлово-комунальні послуги. Із першого квітня мільйони українських громадян позбавлені можливості оплачувати ці послуги.
Тому вважаю, що цей тиждень парламент має присвятити роботі над тим, як забезпечити можливість оплачувати комунальні послуги. Саме тому ми з колегами Олегом Березюком, Юлією Тимошенко зареєстрували проект постанови про створення ТСК із формування тарифів. Ми стверджуємо, що нинішні тарифи — необґрунтовані, грабіжницькі. Вони як мінімум удвічі-тричі більші, ніж мають платити люди.
Ми кличемо до парламенту представників уряду, НКРЕКП, щоб вони чітко відповіли на запитання: як формуються тарифи. Щоб Мінсоцполітики чітко відповіло, яким чином люди отримають компенсації.

Сергій ПАШИНСЬКИЙ, «Народний фронт»:
— У нашої держави є два ворога: російський окупант і корупція, яка роз’їла всю нашу державу. Не перемігши корупцію, ми однозначно не переможемо російського агресора. Ми будемо боротися з корупцією. Саме тому фракція «Народного фронту» вимагає, щоб за основу та в цілому було проголосовано закон, який не дозволяє продажним суддям відпускати корупціонерів під заставу. «Народний фронт» вимагає, щоб у п’ятницю до парламенту прибув Генеральний прокурор і чітко дав відповідь: що відбулося з корупціонерами, де конкретні факти і де заарештовані. Ми переконані: те, що останніми місяцями відбувається в державі — гучні арешти, очищення влади від корупції, — не подобається самим корупціонерам і дуже подобається росіянам, які на цьому грають.

Андрій ШИПКО, група «Відродження»:
— Кожна українська сім’я чекає звісток від нас із вами. Бо саме ми маємо поставити крапку у знущаннях уряду над нашим народом. Ще вчора я працював у окрузі, запитань та проблем у людей збільшилося в кілька разів. Хоч на одне нехай відповість наш прем’єр. Молодий лікар сільської амбулаторії отримує заробітну плату 1 700 гривень. У нього сім’я, двоє маленьких дітей. Скажіть, будь ласка, пане прем’єр, скільки грошей залишиться у молодої родини на дитяче харчування і на життя, навіть якщо вони отримають субсидію. Як жити мільйонам молодих людей, я вже не кажу про літніх, приречених цим урядом на вимирання. Такі урядові реформи знищують націю. Група «Відродження» зареєструвала постанову про відтермінування підвищення тарифів ЖКГ і вимагає її негайно проголосувати. Встановлювати європейські тарифи можна лише тоді, коли в Україні європейськими будуть зарплата та соціальний захист.

Олег БЕРЕЗЮК, «Самопоміч»:
— Якщо з корупцією боротися тільки шляхом блокування трибуни, то ми можемо це робити 24 години всі 365 днів. Нам може допомогти лише одна річ — абсолютна прозорість і відсутність страху визнати власну неміч. Якщо треба створити ТСК для того, щоб довести правдивість чи неправдивість звинувачень, давайте це зробимо. У чому проблема? Це пікетування відбувається лише тому, що парламент, у тому числі й коаліція, не може добитися прийняття закону про тимчасові слідчі комісії у Верховній Раді. Чим відрізняється тимчасова слідча комісія від спеціальної комісії — рівнем відповідальності. Члени слідчої комісії несуть юридичну відповідальність за сказані слова. Тому пропоную вирішити це питання просто — створити всі комісії, які потрібні. Крім того, сьогодні або у четвер винести на голосування і прийняти закон про тимчасові слідчі комісії і нарешті надати парламенту справжню контрольну функцію.

Юрій БОЙКО, Опозиційний блок:
— Тотальне зубожіння громадян та соціальне пограбування пенсіонерів тривають, беззаконня поглиблюється, а безробіття стрімко зростає. Падіння ВВП в першому кварталі становило 15 відсотків, інфляція — 38, ціни зросли вдвічі, тарифи — в три-сім разів. Дивним видається, коли уряд відхрещується від підняття тарифів і намагається зняти з себе відповідальність. Кабмін став додатком МВФ і веде країну до руйнування реального сектору економіки, знищення малого та середнього бізнесу, а всі провали списуються на війну. Цього тижня парламент має сконцентруватися на законодавчій підтримці Мінських угод, які нехтуються коаліцією, і прийнятті пакета економічних документів, щоб вивести країну з кризи. Ідеться про такі кроки: фінансування економіки за рахунок передбачених коштів на війну, дієвий соціальний захист населення, індексація зарплат і пенсій, стимулювання припливу інвестицій і запуск внутрішнього виробництва, зменшення податкового тиску на бізнес. Важливо розпочати реальну боротьбу з корупцією та стабілізувати економіку, перейти до більш прогнозованої валютної політики.

Юрій ЛЕВЧЕНКО, «Батьківщина»:
— Уже кілька тижнів ми чуємо обґрунтовані звинувачення, які стосуються корупційних зловживань уряду і безпосередньо Прем’єр-міністра. Замість того, щоб проводити їх неупереджене розслідування, спостерігаємо просто обмін «компліментами»: хто поганий, в кого яка дружина і нова машина. Це неприпустимо, коли є звинувачення про розкрадання понад семи мільярдів гривень, коли кажуть про можливість повернення «Укртелекому» в приватну власність, а це не відбувається, коли кажуть про розкрадання в «Нафтогазі» на понад 4,5 мільярда, в Енергоатомі тощо. Суспільство вже кілька тижнів вимагає створення в найвищому законодавчому органі незалежної слідчої комісії, яка б розслідувала ці факти. Усі, хто проти цього, є просто зрадниками українського народу. Ви тут перебуваєте внаслідок Майдану, люди віддавали життя за це. Тому ви зобов’язані проголосувати за створення такої комісії. Ми блокуватимемо трибуну Верховної Ради і нікого не допустимо до неї, поки не проголосуємо за створення ТСК, яка займеться розслідуванням фактів зловживання і вирішить, чи відповідають вони дійсності.

Володимир ЛИТВИН, «Воля народу»:
— Поки у високих кабінетах міряють, хто скільки вкрав, і показово борються проти корупції, а точніше, усувають конкурентів у корупційних справах, суспільство скаженіє. Люди розгублені і зневірені, бо не знають, як сплачувати непідйомні тарифи. Треба дати відповідь на запитання: як нині виживати на пенсію в тисячу гривень? Тому пропонуємо не слухати представників НКРЕКП, а прийняти рішення Верховної Ради про мораторій на підвищення тарифів до того моменту, поки не з’ясується їх обґрунтованість і можливість оплати населенням. Схожа ситуація із закриттям шкіл, особливо в сільській місцевості. Громади їх ремонтували, забезпечували всім необхідним, а тепер заклади закривають. Ми виступаємо за те, щоб цього тижня парламент ухвалив постанову про заборону закриття шкіл і лікарень. Зовсім скоро, 26 квітня, всі говоритимуть про те, як поважають чорнобильців, але їхні мізерні соціальні пільги і стандарти повністю знівельовано, тому ми пропонуємо прийняти рішення і з цього питання. Наша група підтримує створення ТСК для розслідування фактів корупції у вищих ешелонах влади.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.