Голова Рівненської ОДА Віталій Чугунніков (на знімку) на прес-конференції для ЗМІ прозвітував про перші сто днів роботи на цій посаді.
Пріоритетними для керівника Рівненщини є боротьба з корупцією та прозорість влади, для чого налагоджено діалог між владою та громадськістю. «Правоохоронцям дали «зелене світло» для боротьби з коруп-
цією. І вже є результат: з початку року кількість протоколів щодо корупції збільшилася в рази», — сказав голова облдержадміністрації. На його думку, потрібно ліквідувати причину корупції — закритість розподілу бюджетних коштів. Сьогодні це відбувається в області прозоро та відкрито, громадськість залучають до складу всіх без винятку комісій із розподілу бюджетних коштів. Свідченням відкритості влади стане також те, що невдовзі на оновленому сайті ОДА люди зможуть знайти інформацію про всі тендерні процедури, декларації керівників адміністрації та іншу фінансову документацію.
— За моїм дорученням уже розроблено положення про проведення конкурсу міні-грантів для громадських організацій. Пріоритетними для нас є проекти, спрямовані на контроль влади, — сказав Віталій Чугунніков.
Керівник області зупинився на питаннях кадрової політики:
— Нам потрібні ефективні менеджери. Тож в адміністрації постійно працює служба внутрішнього аудиту, яка визначає ефективність того чи іншого посадовця. За результатами її роботи я приймаю кадрові рішення щодо керівників профільних управлінь. Дещо інша ситуація з призначеннями голів райдержадміністрацій. Пропонуючи кандидатів на посади глав районів, ми керувалися так само принципами діалогу влади з громадою. Повністю відкинули принцип партійних квот. Практично в кожному районі головами РДА були призначені люди, котрих підтримує громадськість.
— Зрозуміло, що не кожен фахівець, який себе реалізовує в приватному секторі, погодиться йти на державну службу. Адже цей статус має певні обмеження, відтак для людей з досвідом посади не цікаві. Тому досвідченим менеджерам ми пропонуємо стати радниками, щоб долучити їх до процесу реформ в області, — зазначив В. Чугунніков.
Поряд з ефективним використанням коштів, на думку голови РОДА, вкрай актуальним є залучення інвестицій на Рівненщину. Почала діяти робоча група із залучення інвестицій в область, основне завдання якої — створення максимально сприятливого інвестиційного клімату та допомога інвесторам в реалізації їх проектів. Уже в 20-х числах квітня запланована зустріч з делегацією міжнародного трейд-клубу, в складі якої будуть представники майже 30 країн. Ми запросили на неї представників бізнесу Рівненщини, які мають бажання працювати з іноземними інвесторами.
— Також ми не повинні забувати про місцевих інвесторів. Вони ефективні, знають українські реалії і готові трудитися. З ними вже нині працюємо в питаннях енергоефективності стосовно ЖКГ, — сказав Віталій Чугунніков.
Зупинився керівник області і на питаннях енергоефективності. На реалізацію обласної програми з енергозбереження в обласному бюджеті передбачено 15 мільйонів гривень, які будуть використані максимально прозоро шляхом конкурсу. «У такий само спосіб — шляхом конкурсу — ми розподілимо і кошти Фонду регіонального розвитку в розмірі 110 мільйонів гривень, — пообіцяв голова Рівненської ОДА. — Ми вже маємо декілька десятків проектів, з яких будемо вибирати найбільш ефективні».
Не обминув Віталій Чугунніков і найбільш «болючі» для Рівненщини проблеми, над роз-в’язанням яких працює обласна і столична влада. Серед таких: прийняття парламентом закону, який би легалізував видобуток бурштину; відновлення роботи сучасного Рівненського сміттєпереробного заводу, що можливо вирішити лише на рівні Кабінету Міністрів; визначення «долі» Державного підприємства «Рівненський авторемонтний завод», який підпорядкований Державному концерну «Укроборонпром» і який упродовж останніх років безуспішно бореться за виживання тощо.
Звичайно, голова Рівненської облдержадміністрації Віталій Чугунніков торкнувся ситуації на сході. Він сказав, що чергова хвиля мобілізації на Рівненщині пройшла добре. На контролі у нього і питання демобілізованих, яким потрібно створити гідні умови, для чого розпорядженням голови РОДА зорганізовано й почали функціонувати оперативні штаби, а в кожному районі створюється «єдине вікно» для оперативного вирішення всіх питань учасників АТО. Запрацюють «гарячі лінії» психологічної допомоги для бійців та членів їхніх родин. А в селищі Клевань Рівненського району на базі Рівненського обласного госпіталю для інвалідів війни діє центр з реабілітації бійців АТО. Рівненщина, як і інші області, бере участь у будівництві фортифікаційних споруд на сході країни.

Рівне.

Фото надано прес-службою Рівненської ОДА.