Стамбульський суд переглянув справи обвинувачуваних у спробі державного перевороту в 2003 році й у намірі усунення від влади правлячої «Партії справедливості й розвитку» Реджепа Тайїпа Ердогана, який обіймав тоді посаду прем’єр-міністра Туреччини.
Як повідомив турецьким журналістам адвокат підсудних, державний обвинувач заявив про недостатність і неприйнятність доказів винності 62 військовослужбовців, які проходять у справі «Молот». Він запропонував звільнити їх з-під варти просто в залі суду. І судді винесли виправдувальний вирок усім 62 обвинувачуваним.
Це вже друге засідання суду, на якому була виправдана велика кількість «змовників». 31 березня суд Стамбула зняв обвинувачення з 236 осіб, серед яких чимало колишніх високопоставлених офіцерів. Перегляд справ обвинувачуваних у змові почав проводиться згідно з рішенням Конституційного суду Туреччини, який у квітні 2014 року ухвалив провести нові слухання в справі «Молот».
А розпочато її було в 2010 році після низки викривальних публікацій у турецькій газеті «Taraf». У них високопоставлені військові й політики обвинувачувалися в тому, що в 2003 році мали намір усунути від влади «Партію справедливості й розвитку». Зокрема, «Taraf» написала, що змовники хотіли обстріляти дві великі мечеті в Стамбулі, інсценувати напад на музей групою осіб в одязі екстремістів, а також загострити відносини із сусідньою Грецією. Усе це нібито мало призвести до заворушень у країні.