Учора самооборона Майдану завадила проведенню позачергового з’їзду суддів, що планувався в будівлі Верховного Суду України (на знімку). Спочатку самооборонівці заблокували центральний вхід будівлі, а коли побачили, що деякі судді заходять з іншого боку, частина з них перескочили через паркан та зайшли до приміщення. Біля будинку Верховного Суду також зібралися постраждалі від корупційного судочинства громадяни, тож коли судді залишали будівлю, люди скандували: «Люстрація».

Коментуючи ці події, голова Ради суддів України Василь Онопенко зазначив: рішення від 14 березня цього року про скликання позачергового з’їзду суддів було ухвалене з урахуванням рекомендації Верховної Ради України щодо розгляду на з’їзді суддів України питання дострокового припинення повноважень та звільнення з посад суддів Конституційного Суду України, утім після цього виникла низка обставин, що унеможливлює проведення з’їзду 7 квітня 2014 року.

За його словами, однією з таких обставин стало прийняття 27 березня 2014 року у першому читанні проекту закону України «Про відновлення довіри до судової влади в Україні» (реєстр. №4378-1), що визначає нові принципи формування з’їзду суддів України та порядок обрання делегатів на нього. Крім того, ним передбачено повну зміну персонального складу Вищої ради юстиції та Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. Це обумовило об’єктивну необхідність перенесення дати проведення позачергового з’їзду, щоб обрати делегатів за новими принципами. З цією метою було призначено засідання Ради суддів України, проте його було свідомо зірвано окремими її членами.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.