Повноваження МВС потрібно розділити. Таку думку висловив народний депутат від фракції ВО «Батьківщина» Геннадій Москаль на вчорашній прес-конференції.

«Треба визначитися: або ми прагнемо європейської право-охоронної системи, або діємо за радянською. Якщо за радянською, то маємо дотримуватися Закону України «Про міліцію», де міністр внутрішніх справ є начальником міліції», — сказав він.

Європейський шлях, за його словами, передбачає призначення на посаду міністра цивільної особи.

«Міністр повинен бути від коаліції, цивільний. МВС має займатися кадровим питанням, міжнародними відносинами, питаннями навчання і матеріально-технічним оснащенням і нести політичну відповідальність», — зазначив парламентарій і додав, що начальник міліції призначається окремо і відповідальний за все, починаючи від крадіжки курки і закінчуючи вбивством.

Г. Москаль також розкритикував відсутність підрозділів у МВС. «Оголошують конкурси, на яких усі мають підписатися, від працівників ЖЕКів до двірників. Але начальник міліції не може бути добрим для всіх, він має бути добрим для закону», — наголосив він.

Парламентарій наголосив, що керівництво МВС та СБУ повинно було оперативно відреагувати на захоплення держ-адміністрацій та силових відомств у Харкові, Луганську та Донецьку, чого вони, на жаль, не зробили. «Мене здивувало, як МВС та СБУ відреагували на ці події. Про яке реформування правоохоронних органів можна говорити, якщо вони самі перебувають в якомусь пригніченому, деморалізованому стані», — сказав парламентарій.

Г. Москаль вважає, що сепаратистам, які захопили будівлі на сході країни, треба виставити ультиматум на добровільну здачу. «Ті, хто захопив будівлю СБУ, повинні бути блоковані по периметру. Їм потрібно дати час для добровільної здачі. Якщо не здадуться, то витягнути по одному, зірвати маски та ідентифікувати цих осіб», — підкреслив народний депутат.