Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман на відкритті сесії оголосив, що гостем парламенту є Президент Республіки Польща Броніслав Коморовський (на знімку в центрі). У залі присутні Президент України Петро Порошенко, Кабінет Міністрів на чолі з Арсенієм Яценюком. Глава парламенту надав слово Броніславу Коморовському.
Польща подає руку Україні. І зробить усе, щоб руку Україні подали інші держави і народи вільного західного світу. Польська простягнута рука — це не питання актуальної і політичної кон’юнктури, але нашого розуміння процесів історичних, що заохочують бачити в Україні рівноправного і надзвичайно важливого партнера і сусіда, сказав польський президент. «Тут не йдеться про минуле, тут рішуче йдеться про майбуття польсько-українських відносин», — зауважив Б. Коморовський.

Спільне історичне минуле

Президент Польщі нагадав, що століттями наші предки проживали в одній державі — Речі Посполитій. Але з вини короткозорості тодішніх еліт, та держава не стала Речі Посполитою трьох рівноправних народів: польського, литовського та українського. Відтак, пам’ятаймо: ми заплатили за цю помилку страшну ціну — втратили державу в ХVІІІ столітті.
За словами польського президента, вже тоді ми мали спільне відчуття приналежності до більшого європейського організму, багатократно спільно боронили Європу. «Нас об’єднує спільний історичний досвід: довгий період спільної державності, створення основ національного існування в умовах відсутності державності, а також жорсткі репресії чужих гегемонів. Близькі до себе наші мови, звичаї, одяг, пісні. Попри те, у період поневолення великими  імперіями і поляки, і українці піддалися ворожій грі. А їхні національно-визвольні устремління великою мірою направлені були один проти одного. «Трагічний апогей конфлікту мав місце в роки Другої світової війни, коли пролилося стільки невинної польської та української крові. Отже, пам’ятаймо: коли поляки і українці ставали проти себе, завжди використовував це хтось інший, хтось, хто хотів позбавити нас нашої незалежності й нашої свободи», — наголосив Б. Коморовський.
З огляду на це, він висловив сподівання, що на сучасний добрий діалог наших держав і народів не впливатимуть негативно колишні спори і чвари. І що поляки та українці зуміють відбути важку дискусію про історію своїх конфліктів та їхні трагічні наслідки.
«Знаємо добре, що правильною дорогою є взаємне прощення і примирення. Щоб це не був порожній жест, воно мусить бути реалізоване шляхом спільних польсько-українських дій, це повинно бути насамперед плекання пам’яті про жертви братовбивчих злочинів, гідне вшанування усіх жертв у місцях їхнього страждання і смерті. Це наш обов’язок перед предками, це завдання для усіх нас і в Польщі, і в Україні», — констатував президент Польщі.
— Кращий спосіб віддати шану предкам — це працювати задля Польщі і України, — переконаний він. — Сильних і незалежних держав, поєднаних баченням майбутнього і доброго сусідства.
У цьому контексті президент наголосив на важливості зближення наших народів, особливу роль у чому можуть відіграти контакти молодих людей.

«З брехнею світ пройдеш, але не повернешся назад»

Водночас президент Польщі зауважив, що нинішня зустріч відбувається в умовах російської агресії, коли в України намагаються жорстоко відібрати право на самовстановлення та вільного вибору доріг і способів демократичного розвитку.
«Попри такий акт насильства, даючи найбільшу жертву, жертву людського життя, дав і виступив український народ на майданах, в Революції Гідності і на сході України, захищаючи свою незалежність, захищаючи цінності, на яких побудовано Європейський Союз. Таких цінностей, як свобода, гідність, справедливість і солідарність. Тому Європа ніколи не може забути про жертви Героїв Небесної Сотні», — сказав він і додав, що гордий із того, що у кількох хлопців з Небесної Сотні польське коріння.
«Сьогодні, коли сини України гинуть на сході, захищаючи свою незалежність, вони також захищають Європу, вони захищають її перед поверненням імперського мислення, перед рішенням, що загрожують усій Європі. Не можна недобачати, що в Україні є солдати, танки, БТРи, зенітні установки агресора. «З брехнею світ пройдеш, але не повернешся назад», — так гласить українське прислів’я. Сьогодні цієї брехні недобачатимуть лише сліпці. Західний світ мусить зрозуміти: буде безпечний лише тоді, коли буде безпечною Україна. Тому ми підтримуємо будь-які дії, які мають на меті вирішення цього конфлікту, зокрема Мінські домовленості. Сподіваємося, що ці домовленості дотримуватимуться і впроваджуватимуться в життя, як спосіб для забезпечення територіальної інтегральності України, її безпеки», — зауважив Б. Коморовський. Він переконаний: не буде стабільної, безпечної Європи, якщо її частиною не стане Україна. Тож двері до структур західного світу, а, зокрема, до Європейського Союзу, мають бути відчинені для нашої країни.

Досвід польських перетворень

 Водночас президент зазначив, що перед Україною стоять важкі виклики. До головних належить захист власної території перед збройною агресією східного сусіда. А також запровадження в життя глибоких реформ: політичних, суспільних та економічних, — це дуже важке завдання до виконання. Підтримка цих дій із боку друзів України зміцнює ці сили багатократно. «Глибоко переконаний: спільно ми досягнемо цієї мети», — сказав він.
Б. Коморовський зауважив: польський досвід реформ свідчить, що часом варто заплатити політичну ціну за необхідні зміни, які відкривають краще майбуття для власного народу. «Польща сьогодні не була б там, де є, якби понад 20 років тому не провела суттєвих реформ, які змінили всю ідею функціонування держави і відносин держава—громадяни», — сказав він.
Відтак побажав, аби наше бажання змін дало конкретні результати. «Нам це вдалося. І вам, українцям, теж вдасться», — наголосив президент.
Б. Коморовський переконаний: Угода про асоціацію з ЄС відкриває широкі можливості для дії, уможливлює динамізацію співпраці з Європейським Союзом у політичній, економічній сферах, створює вигідні умови для розвитку міжлюдських контактів. «Послідовне запровадження її положень, зокрема, виконання економічної частини, я глибоко вірю, змінить Україну і незворотно виведе її з пострадянського простору у простір повністю західних держав. Справжні глибокі реформи, децентралізація, дерегуляція, боротьба з корупцією, зміцнення судочинства разом з фінансової підтримкою Заходу зміцнюватимуть Україну як незалежну суверенну державу, а також як привабливе місце на карті, де люди хочуть жити і добре працювати», — сказав він.
Завершив свій виступ Б. Коморовський рядками українського Гімну: «Ще нам, браття українці, усміхнеться доля». «Я глибоко вірю, що доля до нас усміхнеться у спільному європейському домі», — наголосив він.

Дослівно

Президент Польщі Броніслав Коморовський: «Країни ЄС і НАТО визнають територіальну цілісність України в кордонах, встановлених у 1991 році. Зміни цих кордонів силою, попри волю українського народу, ніколи не будуть нами акцептовані і завжди будуть нами засуджені».

Народні депутати з прапорцями України та Польщі.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.