Ані центральна, ані регіональна влада не буде успішною без децентралізації врядування. Без цього рівень довіри населення знижуватиметься, а негативні тенденції наростатимуть. На цьому наголосив Голова Верховної Ради Володимир Гройсман під час вчорашньої зустрічі з Президентом Республіки Польща Броніславом Коморовським 
На переконання керівника українського парламенту, нині в нашій країні настав час, коли можна здійснювати глибинні перетворення. Однією з базових є реформа місцевого самоврядування та децентралізація влади. Ці зміни передбачають субсидіарність, повсюдність місцевого самоврядування, фінансову самодостатність громад, підвищення їхньої спроможності, а також відповідальності органів перед громадою і державою, вважає В. Гройсман. За його словами, Верховна Рада вже здійснила перші кроки на шляху законодавчого забезпечення таких реформ, зокрема, в частині фінансової децентралізації, створення підвалин для об’єднання громад, реалізації політики регіонального розвитку.
Найголовнішим завданням, яке необхідно здійснити до жовтня цього року — до початку місцевих виборів, — на думку Голови Верховної Ради, є внесення «першого блоку змін» до Конституції в частині децентралізації влади та розширення повноважень місцевого самоврядування. При цьому він зауважив, що нові положення не можуть реалізовуватися одразу, і тому в змінах до Основного Закону варто передбачити перехідний період, під час якого законодавство приведуть у відповідність до конституційних змін.
А нині, за словами В. Гройсмана, парламент зосереджений на розробці системи, за якою восени відбудуться місцеві вибори. Він поінформував про перше засідання Конституційної комісії, яка напрацьовує відповідні зміни у частині децентралізації врядування, вдосконалення конституційних засад правосуддя та конституційного регулювання прав, свобод і обов’язків людини та громадянина.
Говорячи про запровадження змін, Голова Верховної Ради зазначив: «Це непросто, система опирається. Але критична маса людей, які їх бажають, наростає, і це прискорює реформаторські процеси». «Україні потрібно з пострадянської, централізованої, корумпованої країни перетворитися на європейську державу», — заявив В. Гройсман, зауваживши: до кінця квітня планується остаточно сформувати план законодавчого забезпечення реформ.
Водночас, Президент Республіки Польща висловив думку, що Україні може бути корисним польський досвід реформи місцевого самоврядування. «Ми абсолютно переконані, що вона була одним з основних двигунів розвитку країни, — сказав пан Коморовський. — Ми покращили систему управління державою, і це визволило джерела енергії і прискорило процес формування нових державних і регіональних еліт».
Президент Республіки Польща зазначив, що в їхньому парламенті було створено «потужне позапартійне лобі реформи місцевого само-врядування». Голова Верховної Ради назвав ідею створення такого лобі в Україні «дуже гарною», зазначивши, що в кожній депутатській фракції «є прихильники місцевого самоврядування, і потрібно зробити таку підтримку максимально широкою».

Прес-служба Верховної Ради України.