«Албанія і Косово обов’язково об’єднаються в рамках ЄС або ж у певний інший спосіб. Цьому вже не можна запобігти», — заявив у Приштині місцевому телеканалу «Клан Косово» прем’єр-міністр Албанії Еді Рама.
«Перший і найкращий варіант майбутнього злиття — це спільна інтеграція в Європейський Союз. Але, якщо Брюссель продовжить блокувати євроінтеграцію Косово, те дві країни будуть змушені об’єднатися класичним способом», — наголосив глава албанського уряду.
Міністр закордонних справ Косово Хашим Тачі, доповнюючи виступ Рами, зазначив, що це не погроза й не шантаж Брюсселя, високопосадовці якого ігнорують бажання косоварів інтегруватися в євроатлантичний простір.
Ці заяви спричинили різку реакцію в Белграді. Директор урядового Бюро Сербії у справах Косово й Метохії Джурич назвав це небезпечним закликом до перекроювання кордонів на Балканах. Він додав, що на будинку Еді Рама в Тирані безперешкодно майоріє прапор Великої Албанії, до меж якої включено Косово, Центральну Сербію, частини Македонії, Греції і Чорногорії. «І цей волаючий факт не повинен залишитися поза увагою міжнародної спільноти», — заявив Марко Джурич.
У Брюсселі теж негативно відреагували на висловлювання албанського прем’єра й косовського міністра закордонних справ. «Заява прем’єр-міністра Албанії Еді Рами й міністра закордонних справ тимчасових органів влади в Приштині Хашима Тачі про об’єднання Албанії та Косово є неприйнятною провокацією і суперечить політиці співробітництва в регіоні», — сказала в середу прес-секретар верховного представника ЄС з іноземних справ і політики безпеки Федеріки Могеріні Майя Коциянчич. Вона додала, що Західно-Балканський регіон має європейську перспективу, яка підтверджена на вищому рівні. «Ми очікуємо, що всі країни регіону вестимуть політику примирення, встановлюватимуть добросусідські відносини й прагнутимуть до співробітництва. Усі провокаційні висловлення, які відхиляються від цієї політики, є неприйнятними», — наголосила Майя Коциянчич.
Деякі сербські ЗМІ нагадують, що ідея створення «Великої Албанії» була сформульована албанськими інтелектуалами ще в XІX столітті. Вона передбачає об’єднання всіх територій, де кількість албанців, які мешкають там, перевищує державоутворюючу націю. Сучасні ідеологи «Великої Албанії» і вважають такими райони на північному заході Македонії, півдні Чорногорії і Сербії, у тому числі Косово, півночі Греції. Як перший крок вони розглядають злиття Косово та Албанії, до котрих потім мають приєднатися всі регіони Балкан, населені албанцями.
До речі, останні опитування громадської думки свідчать, що цю ідею підтримують понад 80 відсотків населення Косово, більш як 70 відсотків жителів Албанії, а також понад половину македонських албанців.