Вихід із політичної кризи Петро Симоненко бачить таким: повернення народо-владдя і новий суспільний договір через конституційну реформу та проведення референдумів. Лідер КПУ вважає за доцільне проведення на Донбасі референдуму, зокрема щодо мовного питання та використання в регіоні зароблених коштів.

Комуністична партія України виступає за перехід до парламентської форми правління, в якій не буде інституту президентства. Про це заявив на прес-конференції лідер КПУ Петро Симоненко.

«Ми пропонуємо здійснити поетапний перехід до федеративного устрою України за неодмінних конституційних гарантій її єдності, — сказав П. Симоненко

Він підкреслив, що КПУ виступає за позаблоковий статус країни, за відновлення відносин з Росією, а також за членство України в Митному союзі і в Євразійському економічному союзі. Але долю країни повинен вирішити народ на референдумі. Комуністи пропонують власну антикризову програму та термінові заходи, спрямовані на порятунок вітчизняної економіки, в тому числі й комплекс заходів щодо поновлення соціальної справедливості.

Усередині країни необхідно прийняти новий Трудовий кодекс, скасувати антиконституційну пенсійну реформу, підвищити рівень соцзабезпечення.

Симоненко наголосив на потребі прийняти нову редакцію Конституції України (проект, запропонований комуністами, було опубліковано в «Голосі України» 1 лютого») і завершити перехід від президентсько-парламентської до парламентської форми державного устрою, в якій немає місця інституту президентства.