Писанки, присвячені Героям Небесної Сотні й ув’язненій, але незламній патріотці Надії Савченко, відкривають виставку молодої майстрині Лариси Смашнюк. Її писанковий розмай представлено у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї. Милуватися ним відвідувачі матимуть можливість до 19 квітня включно.
— Навіть мистецтвом писанки можна і треба висловлювати свою позицію, — зазначила у розмові з кореспондентом «Голосу України» Лариса Смашнюк. — Коли ти працюєш з певними думками, тоді твоя робота матиме силу. Бо що таке наші писанки? Це вікодавній код нації — наших думок, почуттів, бажань, устремлінь. Звичайно, це й обереги.
Майстриня каже, що не могла залишити поза увагою нинішні події. Так з’явилася композиція «Надія», посвята Надії Савченко. Зізнається: образне відтворення сюжету їй підказала мама — Наталія Петрівна, вчителька музики й образотворчого мистецтва. Якось у теленовинах розповідали про судове засідання. Показали клітку, в якій тримають українку. «Запроторили Надію в клітку, як крилату птаху», — скрушно мовила мати. Лариса вхопилася за цей образ. Птаха із стиснутими крильми, зображена на одній з робіт, символізує нашу героїню. Крила й інші частини у птаха білого, наче лілія, кольору. Такі світлі помисли й думки у цієї героїчної українки. Чиста білизна вселяє надію, що Надія таки вирветься з клітки, повернеться у свою рідну країну, щоб повести за собою інших.
Декілька робіт присвячено Героям Небесної Сотні. «На Майдані загинув мій гарний приятель, вінницький історик, шанувальник старовини Максим Шимко, — каже пані Лариса. — Добре знала не тільки його. Знайома також з батьками Максима, його друзями. З думкою про нього і про таких, як він, розписувала писанки. Тут уже інші кольори. Є червоні і чорні. Зрозуміло чому.
Одна з писанок майже повністю покрита чорною фарбою. На її фоні видно дерево. Воно світлого кольору. І корінь, і крона, і листя. Світло завжди пробивається крізь темінь. Такий закон природи і життя. Обидві роботи обрамлені лозою з різних дерев, зокрема, й колючої шипшини з шипами. Вони символізують терновий вінок.
Це друга персональна виставка молодої майстрині. Працює у традиційній техніці — розписує роботи писачком із застосуванням свічки і воску. Для кольору використовує анілінові барвники. Запитую, як готує крашанки до Великоднього столу. Відповідає, що робить це, як і більшість господинь, за допомогою природних барвників — настою з лушпиння цибулі, синьої капусти та куркуми. «Із цих «фарб» вийдуть навіть патріотичні кольори», — усміхається на прощання майстриня.
Вінницька область.

 


На знімку: писанка із зображенням білого птаха — робота «Надія», посвята Надії Савченко.


Фото Дмитра Биковського.