За давньою традицією, напередодні Великодня українці роблять генеральне прибирання; господарі чепурять оселі, впорядковують подвір’я, садки, намагаються все оновити, щоб зустріти свята в чистоті й у радості.
Цього року наведення ладу як для окремих господарів, так і для колективів, громад обходиться, м’яко кажучи, недешево. Врахувавши складний фінансовий стан сільських, селищних рад, численні звернення про надання допомоги для проведення весняних толок, народний депутат України Володимир Арешонков (на знімку ліворуч) не лише надав меценатську допомогу населеним пунктам свого виборчого округу для благоустрою, а й сам узяв у цій потрібній справі активну участь: сумлінно попрацював у кожному районі, причому не лише розумово, а й фізично. На залучені спонсорські кошти було закуплено 2 898 кг фарби та 5 000 кг вапна, що їх отримала кожна із 112 сільських і селищних рад.

 


Володимир Юрійович особисто відвідав більшість сільських рад, поспілкувався з людьми, поцікавився проблемами. Ось пряма мова депутата: «Цього тижня працював у окрузі. Десятки зустрічей з людьми, участь в офіційних заходах, спілкування з посадовцями щодо можливостей вирішення тих чи інших проблем. Відзначив для себе: багато хто на місцях уже демонструє активність з прицілом на місцеві вибори. Рішуче, нав’язливо, самовпевнено. Не хочу давати нікому оцінок, але, оскільки суспільство наше задекларувало європейський вибір, дуже хочеться, щоб наші майбутні нові очільники територіальних громад теж рівнялись на європейський досвід. Приміром, на запитання: «Чому Париж такий красивий?» французи відповідають: «Тому, що кожен наступний імператор конкурував зі своїм попередником у тому, хто більше любить Францію!» Переконливо? Це і є патріотизм, але не на словах, а на ділі».
Депутат взяв участь у нараді з сільськими, селищними головами, керівниками підприємств, організацій Овруцького району, яка проходила в адміністрації. Під час виступу зазначив: «Ми розпочали роботу з сільськими, селищними радами щодо перспективи об’єднання громад. Вивчаємо ймовірні проблеми, які матимуть місце, питання фінансування. На часі — право громади розпоряджатися землями поза межами населеного пункту. Зареєстрований законопроект стосовно забезпечення цього права, якщо він буде проголосований — це дасть змогу радам здавати в оренду землі, залучати інвестиції в село, наповнювати бюджети за рахунок орендної плати. Потрібно домовлятися і шукати раціональні шляхи об’єднання».
Обговорили законопроект про заборону вивозу лісу за кордон. Позиція Арешонкова:
— Коли законопроект був готовий для внесення до сесійної зали, у фракціях пішли розмови, що введення обмежень на експорт боляче вдарить по лісгоспах, що на переробку всього обсягу заготовленого кругляка всередині країни не вистачить потужностей... Здається, лобісти домагаються того, щоб цей закон взагалі не був прийнятий.
Я ж вважаю, треба приймати. В нас досить багато валять неврахованого лісу, значна частина якого йде на експорт, і заборону на експорт кругляка слід супроводжувати посиленням контролю. Крім того, заборона експорту лісу стимулює інвестиції в нашу лісопереробну галузь. Зокрема, ми спілкувалися з представниками поліського лісопереробного бізнесу. Вони кажуть, що в разі заборони експорту кругляка готові інвестувати у створення переробних потужностей на території України, — констатував депутат.
Володимир Юрійович займає особливу позицію і стосовно проблеми з видобутком бурштину. На запитання присутніх на нараді щодо можливості прийняття відповідного закону та його ефективності народний депутат відповів: «Я пропонував колегам зустрітися з Прем’єр-міністром, а також з міністром екології та природних ресурсів, переконати їх в стратегічній необхідності такого закону. Тоді шанси його прийняття значно б збільшились. Цього поки не зроблено. І з самими старателями його не обговорювали, а це також украй важливо. Крім того, я вважаю, що в обговоренні законопроекту повинні брати активну участь і територіальні громади на рівні сільських, районних, міських рад.
Депутат також взяв участь у засіданні правління концерну «Укрторф», на якому обговорювався розвиток торфобрикетної галузі України. На ньому були присутні представник Міністерства палива та енергетики України, директори державних підприємств з різних областей. Засідання провів генеральний директор ДП «Укрторф» Андрій Озерчук. Захід відбувся в Олевську на базі Олевського торфобрикетного підприємства. Порушувалися питання стосовно готовності підприємств галузі до видобутку торфу, стану виплати заробітних плат, шляхів розвитку галузі, роботи «Озерянського торфозаводу» в Лугинському районі Житомирщини та низка інших.
Зазначалося, що наявна проблема землевідведення, документи місяцями перебувають на розгляді в Мінекології. Народний депутат пообіцяв зайнятися цим питанням та максимально допомогти.
Арешонков відреагував і на колективне звернення комунальної установи «Олевський районний центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів».
Йому написали: «Звертаємося до Вас, як до людини небайдужої і з завжди відкритим серцем. Нашій установі надають в оренду частину приміщення, яка потрібна для створення груп чотиригодинного перебування дітей та для занять з практичним психологом. Приміщення потребує поточного ремонту. Просимо надати нам благодійну допомогу у вигляді будівельних матеріалів (гіпсокартон, лінолеум, сатенгіпс, фарба, ОСБ плити). Хочемо подякувати за вже надану раніше допомогу та сподіваємося на Вашу подальшу підтримку та розуміння».
Депутат особисто завіз будівельні матеріали і солодощі для діток з особливими потребами, поспілкувався з директором, батьками, педагогами. Відвідав урок в логопедичному кабінеті. Саме закріплювали матеріал з вимови букви «р»: разом «поричали», дітки продекламували віршики.
Поточним ремонтом приміщень будуть займатись батьки, педагоги та учні Олевського профтехучилища.
У с. Нові Велідники Овруцького району Володимир Юрійович взяв участь у висадці дерев та кущів.
Тиждень роботи в окрузі депутат Арешонков завершив участю в суботнику. Цим продемонстрував землякам, що статус депутата абсолютно не змінив його як людину, що не цурається будь-якої роботи. Нарівні з іншими він збирав сміття і жартував, мовляв, доки Конституційний Суд розмірковує над тим, чи законно знімати з нардепів недоторканність, Арешонков, наводячи лад на території рідного міста Коростеня, міркує над іншим — як би в законний спосіб змусити людей бути культурнішими й охайнішими.

Підготувала Алла Яковенко.


Фото надано прес-службою депутата.