Рівненська художниця-писанкарка Наталія Дребот (на знімку) прикрашає пасхальні яйця старовинними орнаменти та створює власні авторські писанки. А ще проводить майстер-класи з писанкарства. Перш ніж розпочати заняття, майстриня розповідає про традиції українського писанкарства, символіку орнаментів та особливості волинської писанки.
— Українська писанка — одна з найбільших таємниць, — каже майстриня. — Достеменно трактувати символи на обрядовому яйці не може ніхто. У писанкарстві головне — настрій, а кожна писанка, за словами етнографів, — інформаційне послання. Якщо воно буде позитивним, виріб може стати справжнім оберегом.
Наталія Дребот знайомить з головними символами: зіркою — знаком сонця, а відтак і достатку та благополуччя, прямокутними знаками, що символізують засіяне поле, крапками, які означають зерно, рослинними орнаментами — весняним пробудженням природи. Інші символи, наприклад, безконечники, за легендою оберігають від злого ока, косий хрест створює свято, дубове листя є символом чоловічої сили.
— Відомо, що найперша писанка, знайдена в Україні, належить до часів трипільської культури, виготовлена вона з кераміки, — розказує Наталія Дребот. — Писанки починали розписувати у Чистий четвер і писали до Трійці. Яскраві дарували дітям, з вкрапленнями коричневого кольору призначалися старшим людям, а зовсім темні — несли на могилки. Писанки також клали у першу ріллю, щоб був гарний врожай, у вулик, щоб роїлися бджоли, закладали в землю під час спорудження будинку. Цікаво, що раніше писанки писали тільки жінки, а нині є багато чоловіків-писанкарів.
Новітнє піднесення писанкарства розпочалося у середині 90-х років минулого століття. Найбільше розповсюдження та різноманіття ця традиція набула на Гуцульщині, Буковині, Вінниччині та Поділлі. На Рівненщині писанкарством активно займаються у райцентрах Корець та Гоща, а також у селі Дермань Здолбунівського району.
— Важко конкурувати з цими регіонами, — каже художниця-писанкарка. — Кольорова гама там набагато більша. На поліських писанках переважають стримані кольори: білий, червоний та чорний із вкрапленнями жовтого й зеленого. Хоча на поліських писанках є багато різноманітних орнаментів. Це крученики, тюльпани, косий хрест, зірки, ружі, огірочки.
За словами Наталії Дребот, у великодній кошик потрібно класти щонайменше три писанки або стільки, скільки людей чи дітей у родині.

Гоща
Рівненської області.

Фото автора.