Завтра — Великдень

Завтра православні християни відзначатимуть Великдень. У часи, коли країна переживає важкі випробування, вірити у можливе відродження, у перемогу добра над злом і життя над смертю, як ніколи, важливо.
Напередодні найбільшого релігійного свята у столиці на території Національного заповідника «Софія Київська» відкрито уже традиційний Всеукраїнський фестиваль писанок. Його організатори переконують: щороку піднімають для себе планку і намагаються показувати дедалі кращі результати. Отож цього разу на розсуд відвідувачів пропонують писанки усіх розмірів — від маленьких до шестиметрових гігантів, подовжений тунель бажань та численні майстер-класи від народних майстрів.

 

 

Цікавинкою цьогорічного фестивалю, на думку самих організаторів, є шестиметрова світлодіодна писанка. Встановили її на Софійській площі, і щовечора о 19.00 вона спалахує дев’ятнадцятьма тисячами яскравих ліхтариків.
А от на території самого заповідника розгорнувся справжній писанковий вернісаж. Обрядові яйця тут — частина і експозиції, і «інтер’єру». Народні майстри спромоглися з цього оригінального «матеріалу» зробити три двометрові люстри. Для виготовлення арт-об’єктів було використано понад 7 тисяч писанок.
Та все-таки чи не найбільший ажіотаж у дорослих відвідувачів традиційно викликає великодній «Тунель бажань»: алею створено з різнокольорових крашанок. Цього року він став удвічі довшим — двадцятиметровим. «Його ідея така: усі, хто бажає Україні процвітання, має пройти цим коридором, загадуючи бажання. І він справді працює! На цій території усі бажання здійснюються», — запевнив під час відкриття фестивалю один із його творців, засновник проекту «Folk Ukraіne» Ігор Добруцький.
У маленьких відвідувачів фестивалю — свої уподобання. Справжнім святом для них став лабіринт із сіна. Завдання, яке стоїть перед маленькими відчайдухами, — знайти не тільки вихід з нього, а й приховані великодні яйця. Їх організатори обіцяють обмінювати на шоколадки.
Окрема експозиція — два десятки двометрових писанок, які до Києва приїхали з різних областей України. Розписували їх майстри не просто так, а орнаментикою регіону-учасника. Крім того, у резиденції Святого Миколая працює виставка писанок з приватних колекцій. А для тих, хто, намилувавшись прекрасним, захоче й собі створити власну писанку, працює арт-простір. Тут навчать і розписувати яйця, і читати закладений в орнаменті зміст.
Фестиваль триватиме до 19 квітня. Вхід для відвідувачів вільний.

Цифра

Щороку для участі у фестивалі розписують майже 7—8 мільйонів яєць. До Києва на фінал конкурсу потрапляє 30 тисяч кращих з них.

 

 

 

 

 

 

 

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.