Чи вплинуло це на розвиток області?

Такого прецеденту, коли в області півроку не було очільника, на Хмельниччині раніше не траплялось. «Обезголовленими» і досі залишається частина районів. Довгий час як для працівників відповідних держадміністрацій, так і для пересічних мешканців того чи іншого району було інтригою, хто ж займе владне крісло. Проте з часом ця цікавість притупилася. Попри це, всі населені пункти продовжують жити своїм життям. Воно не зупинилось. А окремі галузі економіки навіть звітують про свої досягнення і випереджальні темпи розвитку. Виходить, не так керівні кадри, як працівники на місцях вирішують усе.
Життя біжить так швидко, що події річної давності тепер сприймаються вже як історія. Здавалося б, не так давно область отримала післяреволюційного голову ОДА. Але вже встигла про нього забути. Єдине, що залишилося в пам’яті, це скандал напередодні його відставки. Тоді частина знахабнілих громадських і політичних активістів влаштувала привселюдне знущання з державного чиновника, виливши на нього чимало образливих висловів та заблокувавши вихід із приміщення. Керівнику області довелося ганебно втікати через вікно. Ось це, напевно, і були найбільші діла і звершення очільника краю.
Після скандалу він недовго залишався на своїй посаді. Але відтоді, як спорожніло його крісло, минуло чимало часу, а наступника довго не призначали.
Тягар відповідальності ліг на плечі заступника голови ОДА Олександра Симчишина. Пригадується, як, підбиваючи підсумки минулорічної роботи, він сказав: 
— Якщо порівняти наш штат із тим, що був у попередній владі, то тепер один голова працює замість колишніх двох із половиною. А при цьому рівень бюрократичної роботи не зменшився, а, навпаки, зріс.
Приміром, приходить новий міністр чи очільник якогось відомства, і він одразу хоче отримати довідки про минуле своєї галузі на місцях, прогнози, плани, моніторинг, статистику, а паралельно ставить свої завдання, на які потрібно одразу реагувати. Якщо не практичними ділами, то хоча б письмовими відповідями. Словом, вхідна пошта вимірюється вже не десятками чи сотнями листів, а їх кілограмами.
Та, напевно, для того й існує чиновницька братія вже не одне століття, щоб займатися подібною паперовою роботою. Важливіше інше: як  це впливає на життя громад, якими вони керують?

Керівників немає, а досягнення зростають

Окрім того, що не було першої особи в області, вільними залишалися вакансії голів РДА в десяти районах. У трьох голів немає вже понад рік. Є такі, де з керівництва залишився хіба що один заступник, котрому доводиться відповідати за все. Ще у листопаді шестеро свободівців написали заяви про звільнення з цих посад у зв’язку з політичним рішенням своєї партії, яка не пройшла до Верховної Ради. Єдиний, хто не «підкорився» цьому партійному рішенню, став Олександр Симчишин. Але зробив це не тому, що пішов всупереч партійній лінії, а через розуміння того, що не можна залишати область напризволяще. Пообіцяв, як тільки буде призначений новий голова, він одразу складе свої повноваження і займеться партійною роботою. Тож після призначення голови ОДА Михайла Загородного так і зробив.
А доти ось таким урізаним складом місцеві очільники відповідали перед урядом за життя краю. Чи успішно це робили? Погляньмо на офіційні звіти.
Здавалося б, що ще потрібно? Ось вони, поступальні кроки вперед. Щоправда, ілюзій немає, і більшість адекватно оцінює ситуацію, розуміючи, що в нинішніх умовах вихвалятись особливо нічим. А із найуспішніших минулорічних проектів владної команди згадують хіба що те, що все-таки вдалося збалансувати річний бюджет, скоротити бюджетну дірку в 43 мільйони гривень і знайти кошти для виплати заробітної плати усім бюджетникам. А ще — погасити істотну частину зарплатної заборгованості. За рік її вдалося скоротити із майже 16 мільйонів гривень до 11 мільйонів. Загалом за цей час було виплачено близько 12 мільйонів боргів.
Називають і нові виробничі об’єкти, що стали до ладу. І окремі факти того, як повертають громадам те, що встигли «прихватизувати» посадовці із минулої влади...
Безперечно, все це добрі звістки. Але не факт, що всі ці події не відбулися б і без втручання влади. Бо підприємці все одно створювали б нові робочі місця, орендарі засівали би поля і будували нові ферми. Вони і тепер роблять це, незалежно від того, вакантна чи зайнята посада очільника району, міста, області.

Депутати попросили нового очільника

Та аж ніяк не всім близька така позиція. Наприкінці січня депутати обласної ради не витримали і звернулися до Кабміну з вимогою вже найближчим часом призначити голову ОДА, керівників райдержадміністрацій та низки інших керівників обласних підрозділів державних органів виконавчої влади. І хоча очільник краю нарешті призначений, громади області все ще залишаються без голів.
Натомість в ОДА повідомляють про те, що найближчим часом буде скорочено 114 штатних одиниць. І все це на вимогу уряду зменшити чисельність працівників органів виконавчої влади на двадцять відсотків.
Перша хвиля скорочень уже відбулася майже рік тому, коли була прийнята постанова Кабміну «Про економію державних коштів та недопущення втрат бюджету». Тепер на місцях ще раз «пройдуться» по незаповнених вакансіях та пенсіонерах, котрі не захочуть ризикувати своїми пенсіями.
Кого омине ця хвиля, то це працівників департаменту соціального захисту населення, яким додалося роботи з переселенцями з окупованих територій, учасниками АТО, їх родинами.
Тобто правило, коли для реальної роботи потрібні реальні робочі руки, залишається в силі.
Однак говорити про те, що область могла б і надалі залишатися без керівників і не відчувати при цьому жодних незручностей, доволі проблематично. Бо скрізь відчувається якась непевність. Чимало державних установ просто завмерли в очікуванні змін. І вже мало хто на місцях думає про те, що саме він може бути як ініціатором, так і виконавцем цих змін.
Складається враження, що економіка, інші сфери суспільного життя живуть за інерцією, коли не продукуються нові ідеї, не відчувається єдиної командної цілеспрямованої роботи. Зрештою, і питати за стан справ у такій ситуації особливо не було з кого.
Етап, коли суспільство відпочивало від надто нав’язливої влади, здається, уже минає. Настає час, коли людям потрібні сильні, рішучі та ефективні лідери. Єдина проблема: їх не можуть, або не хочуть знайти. Чимало кадрових призначень, спричинених чи то революційною, чи то партійною доцільністю, вже викликають не тільки сумнів, а й незадоволення.
Після піврічного очікування область нарешті отримала нового голову. Ним став керівник одного із потужних місцевих підприємств Михайло Загородний. З перших днів почав набирати свою команду. Переконує, що робитиме ставки насамперед на патріотів, професіоналів і успішних людей. І ось нарешті пройшла хвиля перших призначень. Протягом одного дня Президент звільнив шість голів райдержадміністрацій на Хмельниччині. І того самого дня призначив вісім нових очільників районів. Причому в Летичеві відбулося звільнення і призначення однієї й тієї ж особи.
Добрі наміри. На такі кроки в області давно очікують. Але що буде за ними? Чи справді громади отримають голову? Не тільки посадовця, а й того лідера, що зможе реально змінювати ситуацію.

Хмельницький.

Факт

На останній колегії ОДА, де підбивалися підсумки соціально- економічного розвитку області за минулий рік, було відмічено: «Індекс промислової продукції порівняно з минулим роком становив 97 відсотків, що перевищує середнє значення по Україні — 89 відсотків. Підприємствами реалізовано продукції на 18 мільярдів гривень (за 2013 рік — на 16,5 мільярда гривень). У сільському господарстві темпи зростання виробництва становили 116 відсотків, і це найвищий показник у державі. Обсяги валової продукції рослинництва і тваринництва збільшилися відповідно на 21 та 4 відсотки.

Цифра 

Гранична чисельність місцевих держадміністрацій в області становить 2,8 тисячі штатних одиниць, у тому числі обласна ланка — 569. У середньому чисельність однієї РДА становить 111 одиниць, її апарату — 29.