У Львівській області 838 учасників бойових дій на сході України подали заявки на отримання земельних наділів, з них 234 потребують поліпшення житлових умов, у тому числі 50 сімей загиблих.
Громадська організація «Доступне житло» розробила програму, яка передбачає замість земельних ділянок виділяти військовослужбовцям квартири. Унікальність проекту в тому, що він не фінансується з державного бюджету. Інвесторами є самі учасники, що допоможе значно здешевити житло. Наприклад, однокімнатні квартири можуть коштувати майже чотири тисячі доларів.
Як розповів під час презентації програми голова ГО «Доступне житло» Іван Росоловський, наші міста не мають великої кількості ділянок, щоб надати всім охочим, а от дешевим житлом учасників бойових дій можна забезпечити.
«Ми об’єднуємося, щоб не заробляти, а зменшити витрати на будівництво. У виграші будуть усі, бо в кінцевому результаті вартість житла становитиме 110 доларів за квадратний метр за курсом 27 гривень за долар», — розповів Іван Росоловський.
Нову програму розраховано на 5—7 років. Перший будинок можна збудувати за півтора року після отримання земельної ділянки. Учасники АТО платять лише 30 відсотків від вартості. А місцева влада безплатно виділяє земельні ділянки під житлове будівництво і забезпечує новобудови комунікаціями. На такі квартири буде встановлено соціальну ціну — на 70% нижчу  від ринкової вартості.


Вл. інф.