Переміщення сил і техніки супротивника в зоні бойових дій на південному сході нашої країни не припинялося й на Великодні свята. Зросла й кількість обстрілів гібридами українських позицій. За оперативним даними групи «ІС», головний спонсор війни поставив на південному маршруті зенітно-ракетний комплекс «ТОР-М1». Через Луганськ у район Новотошківського, Кримського й Трьохізбенки перекидає свою бронетехніку. Схоже спостерігається й у районі Донецька. У штабі АТО повідомляють: Росія розгорнула біля наших кордонів (у Бєлгородській області) комплекси радіотехнічної розвідки.
За інформацією заступника командувача АТО Валентина Федичева, російські генерали днями провели в Горлівці нараду ватажків незаконних збройних формувань, на якій було обговорено план дій під час наступу, який готується, передає прес-служба Донецької обласної військово-цивільної адміністрації.
Буде наступ, і який його сценарій — відомо тільки в Кремлі. А поки що московські постановники працюють з «декораціями» — навішують по периметру театру воєнних дій свої рушниці. А вирішувати режисерові: вистрілять вони чи це просто гібридні маневрені маніпуляції.
Утім, заокеанські критики не вірять у миролюбність організаторів цієї мілітаристської постановки. І зазначили, що Росія організувала й облаштувала на сході України командні пункти. Про це в «Твітері» написав посол США в Україні Джеффрі Пайєтт. За його словами, окупанти й проросійські терористи продовжують тримати важке озброєння поблизу лінії фронту, тим самим порушуючи взяті в лютневому Мінську зобов’язання з його відведення.
За спостереженнями військового аналітика Костянтина Машовця, і гібриди, і наші сили досить послідовно готуються до можливого, але зовсім не обов’язкового етапу активізації бойових дій. «І щодо ватопацюків, які завелися в нас у холодильнику «Донбас», їхнє командування розглядає переважно варіанти наступальних дій. А оборонні й стримувальні дії — лише на окремих напрямках», — вважає експерт.