Героєм України став ще один офіцер з Вінниччини — підполковник Юрій Коваленко, командир зведеного загону Кіровоградського полку спецпризначення Сухопутних військ, удостоєний найвищого звання держави посмертно.

Подробиці загибелі сина, а також його участі в бойових діях на Донбасі кореспонденту «Голосу України» розповів батько Героя — Віктор Олексійович. Він дізнався про них від побратимів Юрія та командування полку. Життя відважного офіцера обірвалося 15 липня 2014 року після важкого мінометного поранення. Наступного дня Юрію Коваленку мало виповнитися 37 років. Вдовою залишилася дружина з двома донечками: Руслані тільки чотири роки, Оленці — 15. Після загибелі підполковника його сім'я отримала квартиру у Кіровограді, де служив Коваленко. А в райцентрі Бершадь посивіли від горя батько, мати, у них є ще молодший син Дмитро. 


Сім’я отримала квартиру


Віктору Олексійовичу повідомили, що командування зробило подання на присвоєння синові звання Героя України, а також, що він ще раніше, у травні, нагороджений орденом Богдана Хмельницького. Тоді ж батько дізнався, де воював син із своїм загоном. Найбільш запеклі бої загін вів на кордоні з Росією у Луганській області. У районі Ізвариного відважний офіцер спланував і реалізував операцію з прориву бойових порядків терористів. У такий спосіб перекрив основні напрямки просування сил противника углиб нашої території. Бойовики у тому бою намагалися будь-що вибити загін Коваленка із зайнятого рубежу. Та їм це не вдалося. Спецназівці вистояли. Тоді ж командир особисто врятував пораненого бійця. Під обстрілами виніс його з поля бою для надання першої медичної допомоги. Підлеглі бійці говорили батькові, що командир ніколи не ховався за їхні спини, разом з ними йшов в атаку. А ще вони сказали, що підполковник особисто знищив 15 бойовиків. Загін Коваленка виконував завдання з охорони важливих об'єктів, супроводжував військові вантажі, неодноразово брав участь у рейдах, зачистках території.
— Спецназівці хлопці не дуже балакучі, — каже Віктор Олексійович. — Але з того, що вдалося почути, зрозумів, наскільки поважали сина. 


Нагорода


31 березня з'явився Указ про присвоєння підполковнику Юрію Коваленку звання «Герой України» (посмертно). Віктор Олексійович дізнався про це від автора публікації. Сприйняв повідомлення по телефону з певною недовірою: «У мене включене радіо, не чув нічого, і по телевізору не говорили, та й невістка подзвонила б...» Пізніше батько почав отримувати вітання — від командування полку, земляків з Бершаді, де Юрій навчався у школі. Далі було навчання в Інституті Сухопутних військ в Одесі. Під час служби у Кіровоградському полку спецпризначення два рази отримував відзнаки за сумлінну службу з рук високих посадовців держави — колишнього Президента Віктора Ющенка та Прем'єр-міністра Юлії Тимошенко. Найвищу нагороду — орден «Золота Зірка» Героя України за сина отримуватиме батько.
Вінницька область.

 

Таким запам'ятають рідні та близькі відважного офіцера Юрія Коваленка (ліворуч).

Фото надано батьком Героя — Віктором Коваленком.