Футбол. Сьогодні два українські клуби проведуть перші матчі 1/4 фіналу Ліги Європи. Київське «Динамо», як відомо, грає вдома. Його суперник — італійський клуб «Фіорентина» (Флоренція). Дніпропетровський «Дніпро» зустрінеться в Бельгії з «Брюгге».
Обидва наші колективи в останньому турі чемпіонату країни на своїх полях зіграли внічию: «Динамо» з «Зорею» (2:2), а «Дніпро» з «Металістом» (0:0). Але сподіватимемося, ці відносні невдачі істотно не вплинуть на психологічний стан наших футболістів. За інформацією, яку маємо, вони дуже серйозно налаштовані на сьогоднішню боротьбу.


***


— «Фіорентина» — дуже сильна команда, у складі якої є багато відмінних виконавців, — вважає оборонець киян Александар Драгович. — Тому на нас чекають неймовірно важкі поєдинки з флорентійцями. Сьогодні ми дуже сподіваємося на наших уболівальників. Вони своєю підтримкою здатні додати нам сил, щоб ми змогли досягти позитивного результату перед повторною зустріччю.
Дещо інакшої думки півоборонець динамівців Джермейн Ленс. Він не бачить у грі «фіалок» чогось надзвичайного, що могло б завадити «Динамо» здолати цей бар’єр.
— Я переконаний, що ми зможемо перемогти цей італійський клуб, якщо покажемо наш рівень гри, який ми до цього вже неодноразово демонстрували у Лізі Європи, — сказав нідерландець. — Справді, ця команда добре контролює м’яч і діє позиційно, але у нас є козирі та сильні сторони. Особисто у мене є досвід гри та перемог над італійським клубом «Наполі» в Лізі Європи. У нас молода команда, котра прогресує. І ми налаштовані тільки на перемогу.


***


Цікаво було познайомитися також з думкою відомого італійського футбольного агента Марко Трабуккі про київський матч. Він вважає, що на його земляків чекає дуже серйозна сутичка.
— У «Динамо» календар був простішим, тому українці зараз перебувають у кращій фізичній формі. Вони дуже серйозно готуються до майбутніх матчів, я в цьому впевнений, — сказав Марко Трабуккі. — Ребров додав команді ентузіазму, що було особливо помітно в повторній грі проти англійського «Евертона», який кияни просто розгромили. «Динамо» грою схоже на «Тоттенгем», але швидше діє в атаці.
Власник «Фіорентини» Андреа Делла Валле налаштований досить оптимістично:
— Матчі проти «Динамо» — вирішальні для нас у нинішньому сезоні. Про це я сказав команді, яка заслуговує довіри, незважаючи на попередні поразки. Тренер налаштує футболістів, і я сподіваюся, що ми пройдемо до наступного раунду.
Тренер «Фіорентини» Вінченцо Монтелла взяв до столиці України таких футболістів: воротарі — Чіпріан Тетерушану, Нето, Лоренцо Бардіні; оборонці — Маркос Алонсо, Мілан Бадель, Гонсало Родрігес, Мануель Паскуаль, Міка Річардс, Стефан Савич, Ненад Томович, Джанлука Манчіні; півоборонці — Альберто Аквілані, Борга Валеро, Матіас Фернандес, Йосип Ілічич, Гоакін, Андреа Лаццарі, Давид Пісарро, Гуан Мануель Варгас; нападники — Кума Бабакар, Могаммед Салаг, Маріо Гомес.


***


У Києві працюватиме суддівська бригада з Польщі. Рефері поєдинку призначено Шимона Марчиняка. На лініях йому допомагатимуть Павєл Сокольницький і Томаш Лісткевич. Функції додаткових суддів, що стежитимуть за подіями біля воріт, виконають Павєл Рачковський і Томаш Мусял, четвертий арбітр — Радослав Сейка.
Делегат УЄФА — Айнар Леппянен (Естонія), суддівський спостерігач — Ойген Штрігель (Німеччина).
Матч на НСК «Олімпійський», як відомо, почнеться о 22.05. Його пряму трансляцію покаже телеканал «Футбол 2».


***


Завжди вважалося, що краще перший матч проводити в гостях. Але це за певних умов. Звичайно, ідеальний варіант — не пропустити, а самим постаратися забити. Але господарі до такого сценарію, зрозуміло, ставляться негативно. І зазвичай роблять усе, щоб завершити справу з таким рахунком, котрий дав би змогу здобути підсумкову перемогу.
Хоч бельгійський «Брюгге» і не є грандом європейського футболу, але це досить міцна, технічна і добре організована команда. Тому на «Дніпро» чекає нелегкий іспит.
Є у нашого клубу певні кадрові проблеми. Особливо відчутна відсутність травмованого гострого форварда Романа Зозулі. Але ми знаємо про бойовий характер дніпрян. У їхньому складі є класні виконавці. А ще «Дніпрові» притаманний особливий командний дух. Адже підопічні Мирона Маркевича неодноразово виходили переможцями в найскладніших ситуаціях.
Отже, ми віримо в «Дніпро» і його щасливу вдачу. І, звичайно, вболіватимемо за нього з надією на успіх.
І насамкінець інформація про суддів. На матчі в Брюгге працюватиме словенська бригада арбітрів. Рефері — Дамир Скоміна, його помічники — Роберт Вукан та Юре Прапротнік. Додаткові судді — Матей Юг і Славко Вінчич, четвертий арбітр — Андраж Ковачич. Делегат УЄФА — Едуард Дервішай (Іспанія), суддівський спостерігач — Бертран Лайєк (Франція).
Початок зустрічі о 22.05 (за київським часом). Трансляція на «2+2».

 

Сергій Ребров і Вінченцо Монтелла.


Фото ФК «Динамо».