Пам’ятник Радянській армії, який розміщений у самому центрі Софії, уже давно став своєрідною дошкою для висловлення протесту проти політики колишнього СРСР і нинішньої Росії. Річ у тому, що болгари категорично не згодні з тими словами, які було вибито на ньому понад п’ятдесят років тому. Твердження, що Радянська армія визволила Болгарію від фашистської окупації, тут вважають цілковитим історичним абсурдом. А встановлення монумента, який не відображає історичної істини, — догідництвом болгарських комуністів перед Кремлем. Тому в наші дні на п’єдесталі пам’ятника з’являються символічні написи, що засуджують вторгнення Росії в Україну, арешт дівчат у Москві через молитву проти Путіна... Болгари написали на ньому слова вибачення за вторгнення болгарських солдатів у складі військ Варшавського договору в Чехословаччину.

А в ніч на 14 квітня п’єдестал пам’ятника, який, на думку болгарських архітекторів, не має ніякої естетичної цінності, а лише спотворює центр столиці й дратує її мешканців, з’явився новий заклик до місцевої влади: «люстрація — демонтаж». Болгари мають на увазі під цими словами люстрацію колишніх керівників країни з Болгарської соціалістичної партії, які підтримують Путіна, і, звісно, демонтаж монумента й перенесення його із центру міста до Музею комуністичних пам’ятників.
Найприкметніше, що напис зроблено синьою і жовтою фарбами — кольорам національного прапора України. І це не випадково. Молоді болгари, не отруєні радянською пропагандою, а нині російськими вигадками про фашистів в Україні, солідарні з нашою країною і підтримують її евроінтеграційне прагнення жити разом із цивілізованим світом за людськими законами, а не за поняттями Путіна-Януковича. Вони вже не вперше розписують монумент у жовто-сині кольори, виражаючи в такий спосіб співчуття українцям, які страждають від російської агресії.
Відомий болгарський журналіст Іво Інджев, який рішуче виступає проти анексії Криму й російського вторгнення в Україну, у своєму блозі повідомив, що поліція затримала двох людей, котрі, як припускає влада, і зробили новий напис на пам’ятнику. Заарештовані Манол Глішев і Кирил Чуканов були активними учасниками протестів проти колишнього уряду Пламена Орешарського, який виконував доручення Болгарської соціалістичної партії, що була при владі рік тому й завела країну в черговий глухий кут.
Прислухається нинішня болгарська влада до вимог молодих людей чи, як і раніше, виконуватиме вказівки, викладені в ноті посольства Росії, яке вважає статуї людей з автоматами й рушницями символом Софії та недоторканною священною коровою?