Перший робот, виробництва корпорації Hіtachі, «вирушив» всередину реактора №1 на АЕС «Фукусіма». Через надвисоку радіацію люди не можуть здійснювати роботи всередині реактора, а тому на виконання завдань вирішили відправити розумну машину.

Довжина робота трохи більше як півметра. Він має форму змії і рухається з допомогою невеличких гусениць. За три години робот зумів просунутися на 10 метрів, після чого зупинився, хоча й продовжував передавати фотознімки та дані про радіаційний рівень. Однак через деякий час завмер остаточно, і повернути машину до «життя» не вдалося. Спеціалісти допускають, що на шляху робота трапилася якась перешкода, а вивести з ладу електроніку могла висока радіація.
Учора спеціалісти АЕС «Фукусіма» відправили слідом за першим другого аналогічного робота. На відміну від попередника, він вирушить у зворотному напрямку, аби насамперед обстежити об’єкти, до яких не дібрався попередник. Другий має завдання дослідити простір між захисною оболонкою та корпусом реактора, виміряти рівень радіації, визначити місце та величину пошкоджень, а також зробити всі необхідні знімки в реакторному приміщенні.
Із того, що вже відомо: обидва роботи підтвердили, що в проміжку між корпусом реактора та захисною оболонкою температура становить 20 градусів за Цельсієм, а рівень радіації сягає
9—11 зівертів (безпечний для людини рівень радіації — 0,2 мікрозіверта).
Після проведення обстежень в «наземній» частині спеціалісти візьмуться за найбільш небезпечну — підвальну частину реактора, де й перебуває, на думку експертів, ядерне паливо, що, вірогідно, розплавилося від надвисокої температури, протекло крізь щілини в пошкодженому реакторі й утримується на дні захисної оболонки реактора.
Як відомо, після аварії постраждали три реактори АЕС «Фукусіма-1» (четвертий був на ремонті). Ядерне паливо в них розплавилося. Однак, як зазначалося на нещодавній конференції Японського атомно-промислового форуму, кількість, конфігурація і місцезнаходження цього палива через високий рівень радіації достеменно не відомі.
Токіо.