Неподалік берегів Італії перевернувся корабель зі щонайменше 500 біженцями з Лівії на борту. Змогли врятувати майже 144 особи, ще 400 людей вважають зниклими безвісти. Про це заявила неурядова організація Save the Chіldren з посиланням на врятованих пасажирів, доправлених до італійського міста Реджо-Калабрія, повідомляє інформагентство dpa. За даними організації, серед зниклих є діти. Як заявила берегова охорона Італії, вдалося врятувати 144 людини, тіла ще дев’ятьох загиблих піднято на поверхню. Міжнародна організація з міграції (МОМ) повідомляє про 150 врятованих, інформує DW.DE.
Корабель з біженцями перевернувся, імовірно, через те, що більша частина пасажирів перемістилася до одного борту для спостереження за кораблями італійської берегової охорони, які наближалися до судна, повідомляє AFP з посиланням на представника МОМ Флавіо Ді Джакомо. За його словами, на борту було від 500 до 550 осіб. Ді Джакомо також зауважив, що причини аварії продовжують з’ясовувати.
Як інформує dpa, ця корабельна аварія може стати найбільшою в Середземному морі з жовтня 2013 року, коли поблизу острова Лампедуза загинуло понад 360 людей. Останнім часом почастішали випадки аварій кораблів з біженцями з Північної Африки та Сирії, які намагаються морем дістатися європейського узбережжя, переважно — італійського. Лише з п’ятниці, 10 квітня, італійська берегова охорона врятувала близько 8500 біженців.
ЄС уже працює над розробкою тактики стримування нелегальних мігрантів, які потрапляють до Європи морем. За даними видання, для їх порятунку та повернення на батьківщину залучатимуть Єгипет і Туніс. Про це йдеться в документі, узгодженому урядами Італії, Німеччини, Франції та Іспанії, повідомило видання Spіegel Onlіne. Згідно з планом, нелегальні мігранти взагалі не матимуть змоги потрапляти на територію Євросоюзу. Автори документа вважають, що треті країни, з огляду на їх географічну близькість, зможуть «швидше і ефективніше» втручатися в ситуацію для врятування біженців та запобігання трагедіям на воді. Однак організатори проекту переслідують й інші цілі, наголошує видання. Єгипетські та туніські військово-морські сили повинні будуть перевозити біженців на північноафриканський берег. ЄС також зобов’язується допомагати Єгипту та Тунісу «повертати нелегальних мігрантів на батьківщину». Такий підхід, йдеться у документі, став би справжнім «ефектом стримування». Проте є і критики проекту, які вважають, що його ініціатори хочуть «за будь-яку ціну відкупитися від відповідальності за біженців». На їхню думку, Єгипет та Туніс не є безпечними країнами для мігрантів.