Про свою участь у передвиборних перегонах Президент РК Нурсултан НАЗАРБАЄВ (на знімку) заявив на з’їзді правлячої партії «Нур Отан». Його кандидатуру як претендента на президентський пост висунув відомий казахський учений, академік Кенжегалі Сагада. «Назарбаєв — єдиний гідний кандидат», — заявив академік, виступаючи на з’їзді від імені партії. Після цього питання практично було вирішене.
До того ж глава держави підкреслив, що його указ «Про проведення виборів», призначених на 26 квітня, став відповіддю на ініціативу народу, озвучену Асамблеєю народу Казахстану. А метою роботи казахської державної влади він назвав недопущення впливу негативних зовнішніх чинників на розвиток республіки.
— Нас чекає доленосний період життя нашої країни, — наголосив Назарбаєв. — У даний час ситуація у світі ускладнюється, різко збільшилися економічні ризики, через зниження світових цін зменшилися надходження до нашого бюджету. Майже всі держави відчувають ці труднощі, а не лише ми.
Відповіддю економічним загрозам президент назвав нову економічну програму «Нурли жол», а також збереження соціальної політики держави. Словом, глава держави пообіцяв дотримуватися попередньої лінії.
Головною причиною перенесення президентських виборів із 2016 року на 2015-й називають можливе дублювання їх з парламентськими виборами, так само запланованими на наступний рік. Дві електоральні кампанії, які проводяться майже одночасно, визнали як надмірне навантаження для країни, тому їх довелося розосередити. До того ж глава держави повідомив про реформу політичного устрою. Важливо посилити роль громадських рад при державних органах і акімату, стверджує Назарбаєв. Країна потребує запровадження так званого цивільного бюджетування, а отже, представники громадянського суспільства матимуть можливість розподілу бюджетних ресурсів, особливо в регіонах.
Президент заявив про необхідність розширення практики звітування керівників державних органів влади перед населенням, використовуючи для цього всесвітню інформаційну мережу Інтернет. Можливості громадян щодо оскарження дій службовців мають бути розширені та підтверджені законодавчо, заявив президент.
Квінтесенцією реформи стане запровадження саморегулювання в суспільстві, спрямоване на скорочення зон відповідальності державних органів із передачею їх повноважень інститутам громадянського суспільства.
Назарбаєв визначив головну мету політичної стратегії:
— Конституційна реформа має бути проведена поетапно, що в свою чергу передбачає перерозподіл владних повноважень від Президента до парламенту і уряду з урахуванням наших традицій.
У ЗМІ з’явилися різні версії можливого розвитку подій. Зокрема, мова йшла про перехід Казахстану від президентської форми правління до президентсько-парламентської або ж чисто парламентської. Апробувати її збираються на новообраному парламенті.
Про неабиякий політичний ефект від «поділу» виборів говорять і російські аналітики. 
— Очевидно, що в дострокових виборах візьме участь Нурсултан Назарбаєв, — зазначає в одному з інтерв’ю директор Аналітичного центру МДІМВ МЗС РФ, доктор політичних наук Андрій КАЗАНЦЕВ. — І певно, що він переможе, адже альтернативної кандидатури національному лідеру, який створив сучасну казахську державу після розпаду СРСР, поки що немає.
Передбачається, що відсоток голосів за Назарбаєва буде високим (75—90%), адже немає сумніву, що народ Назарбаєву довіряє. Дострокові вибори — це прагнення «розвести» у часі вибори зі зростанням численних загроз, на які очікують у 2016 році. Тому рішення про дострокові вибори має запобігти будь-якій дестабілізації.
Якщо на початку двохтисячних років населення на пострадянському просторі радісно аплодувало «кольоровим революціям», то в останні роки цей захват неабияк згас. За вільним волевиявленням громадян, котрі хотіли демократії, насправді приховувалися дії умілих маніпуляторів-ляльководів. А обіцяна свобода обернулася катастрофічним падінням рівня життя населення, а то і громадянською війною. Тому в Казахстані народ голосує за Назарбаєва, сподіваючись зберегти стабільність і цілісність держави у неспокійний час.