Комітет Верховної Ради України з питань запобігання та протидії корупції заслухав інформацію про заходи, які вживають Генеральна прокуратура України, МВС і СБУ з метою встановлення та притягнення до кримінальної відповідальності осіб, винних у вчиненні кримінальних злочинів щодо активістів Майдану.
Із запрошених керівників правоохоронних відомств на засідання комітету прийшов лише Голова СБУ Валентин Наливайченко. Він надав комітету черговий, уже п’ятий, звіт, про хід розслідування справ щодо злочинів на Майдані. 

Позицію Генпрокуратури представили заступник Генпрокурора Юрій Столярчук, котрий працює на посаді лише другий тиждень, та слідчі Генпрокуратури. Однак, за словами керівників право-охоронних органів, очікуваних відповідей на багато запитань, які справедливо ставить суспільство, ще немає. Слідство не завершено, більшість справ до суду не передано, винні у розстрілах людей не названі. У парламентському антикорупційному комітеті навіть не виключають, що з боку Генпрокуратури є певний саботаж.
Керівник спецслужби розповів про те, що вже зроблено в розслідуванні «майданних справ». За словами В. Наливайченка, проти колишнього керівника СБУ за часів Януковича Олександра Якименка порушено кримінальне провадження за фінансування тероризму на території України. СБУ має намір звертатися до міжнародних структур щодо проведення міжнародного розслідування і запровадження санкцій до колишнього керівника СБУ, котрий нині переховується в тимчасово окупованому Криму. У рамках спільного розслідування СБУ та Генпрокуратури продовжується розшук офіцерів колишнього «Беркуту».
Окрім екс-керівника спецслужби, СБУ оголосила підозри колишньому заступнику глави СБУ, керівнику департаменту із захисту національної державності, котрий нині переховується у Криму, а також 10 співробітникам цього департаменту, тривають слідчі дії. Колишнього керівника контр-розвідки заарештовано. Загалом відкрито 177 проваджень щодо колишніх співробітників СБУ. Багато кого із них звинувачують у державній зраді, й нині вони воюють на Донбасі на боці бойовиків.
Голова СБУ заявив, що колишній Прем’єр-міністр України Микола Азаров через спільників та пособників продовжує передавати готівкові гроші для збурення ситуації в Україні. Зокрема, СБУ нещодавно попередило збурення біля посольства США у Києві. Керівник СБУ висловив думку про доцільність розслідування причетності до злочинів на Майдані не тільки українських, а й російських посадовців.
Обговорення вийшло за межі питання про злочини на Майдані. Депутат Борислав Береза запитав керівника спецслужби, чи ліквідовано більшість корупційних схем, зокрема на митниці, чи просто втекли старі очільники, а схеми залишилися. «Моя оцінка — негативна, вона не є песимістичною, але більшість корупційних злочинних схем, особливо в державних монополіях, залишилося», — сказав В. Наливайченко. За його словами, поновлено кримінальні провадження і розслідування щодо «Енергоатому», «Укрзалізниці», «Укрспирту». Керівник СБУ закликав депутатів на законодавчому рівні «звільнятися від усіх корупційних кормушок». Зокрема, забрати функції з тендерних закупівель у керівника «Укрзалізниці». Водночас, глава СБУ розповів, що нині склад спецслужби оновився на 70 відсотків, із колишніх керівників не залишився жоден, у тому числі й на обласному та районному рівнях. До спецслужби прийшло багато активістів Майдану.
Під час засідання комітету пролунало декілька резонансних заяв. Зокрема, народний депутат В’ячеслав Константіновський («Народний фронт») стверджував, що нині на Київщині діють озброєні угруповання, діяльність яких спрямована на дестабілізацію ситуації в столиці, котрих «дахує» обласне керівництво міліції та прокуратури. Парламентарій заявив, що готовий надати на підтвердження своїх слів відеоматеріали. В. Наливайченко попросив депутата передати СБУ це відео і пообіцяв прозвітувати перед комітетом про результати перевірки.
Виступ заступника Генпрокурора України Юрія Столярчука також засвідчив, що до завершення розслідування всіх «майданних справ» ще далеко. Депутати обурювалися, що на засідання антикорупційного комітету не прийшов особисто Генпрокурор Віктор Шокін. Ю. Столярчук розповів про кількість кримінальних справ щодо подій на Майдані та колишніх високопосадовців, які перебувають у провадженні головного слідчого управління Генпрокуратури: майже 160 кримінальних справ і понад 1000 кримінальних проваджень. За результатами розслідування понад 100 особам оголошено підозри, з них 25 осіб — посадовці, близько 25 справ передано до суду. У розшуку перебувають майже 80 осіб. Однак, як з’ясувалося, до суду передана лише справа щодо високопосадовця — екс-голови КМДА Олександра Попова. А вирок суду є лише щодо одного даішника, причетного до переслідувань Автомайдану, але цей вирок уже оскаржено.
Адвокати родин Небесної Сотні також вказували на факти службової недбалості та бездіяльності з боку працівників прокуратури й пропонували комітету зосередити увагу вже не тільки щодо подій на Майдані, а чому не розслідуються і не передаються до суду кримінальні справи.
Відповіді представників правоохоронних органів породили в депутатів старі й нові запитання. Коли розслідування буде нарешті завершено, а кримінальні справи передано до суду? Чому Генпрокуратура, МВС фактично бездіють, а рахунки багатьох колишніх високопосадовців розблоковано, конфісковані гроші й коштовності повернуто? Чому розслідування кримінальних справ фактично саботується? Хто ж командував розстрілами на Майдані, і головне — чому Януковичу дали втекти?
Депутати також цікавилися ходом розслідування справи щодо суддів Конституційного Суду, котрі у 2010 році дали зелене світло для внесення змін до Конституції, спрямованих на розширення повноважень тодішнього Президента Януковича. Однак у Генпрокуратурі не виключають, що перша в Україні справа проти суддів КС може не бути доведена до кінця.
«У вас правди добитися нереально. Якщо не хочете, щоб після Майдану люстрували і вас, будь ласка, працюйте. Бездіяльність шкодить країні не менше, аніж корупція», — заявив депутат Володимир Парасюк.
«Ви хочете розслідувати справи чи хочете їх поховати? — риторично запитав голова комітету Єгор Соболєв. — Чи когось посадимо і коли? Ще рік чи скільки триватиме розслідування кримінальних справ у зв’язку зі злочинами на Майдані? На наступній зустрічі хотілося б говорити не про хід розслідування справ, а про передачу справ до суду. Вже минув рік після Майдану, й настав час показувати суспільству результат».

ФАКТ

За місяць, що минув від часу попереднього звіту, СБУ порушила дев’ять нових кримінальних проваджень щодо економічних злочинів колишніх високопосадовців, заблоковано 26 банківських рахунків, проведено 645 допитів і 121 обшук.