Заступники глав парламентів України та Польщі домовилися про проведення чергового засідання Міжпарламентської асамблеї України та Польщі

Учора заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд  та Віце-маршалек Сейму Республіки Польща Ельжбета Радзішевська провели робочу зустріч, під час якої обговорили співпрацю в рамках спільної Міжпарламентської асамблеї України та Республіки Польща.
Відповідно до статуту Міжпарламентської асамблеї, українську частину очолює заступник Голови Верховної Ради України О. Сироїд, а головою польської частини в січні 2015 року обрано Віце-маршалка Сейму Республіки Польща, депутата від правлячої партії «Громадянська платформа» Е. Радзішевську.
Сторони домовилися про проведення чергового VІІІ засідання Міжпарламентської асамблеї України і Польщі в червні 2015 року. Парламентарії планують продовжити співпрацю у трьох робочих групах, утворених в рамках Асамблеї: у справах європейської інтеграції, транскордонного співробітництва і реформування органів місцевого самоврядування.
О. Сироїд зазначила, що три зазначені напрями співпраці є надзвичайно актуальними для українського парламенту, особливо сьогодні. Зокрема, за її словами, зважаючи на активну підтримку євроінтеграційних зусиль України з боку Польщі та її великий досвід в адаптації свого законодавства до стандартів ЄС, співпраця двох парламентів у сфері євроінтеграції вкрай актуальна, і українські парламентарії готові переймати успішний досвід своїх польських колег в адаптації національного права до права ЄС.
Не менш важливою для України, за словами заступника глави українського парламенту, є тема реформи місцевого самоврядування, оскільки наша країна розпочала свій шлях у напрямі децентралізації влади, й успішний досвід Польщі в цій сфері буде також корисний для нас.
Віце-маршалек Сейму Республіки Польща підтвердила прагнення поділитися досвідом євроінтеграції, щоб Україна могла не допускати помилок, а скористатися успішним досвідом євроінтеграції Польщі. Е. Радзішевська наголосила, що євроінтеграція України сприятиме зростанню обсягу взаємних інвестицій та торгівлі двох країн, а парламентська асамблея України та Польщі може сприяти розвитку двосторонніх економічних зв’язків.
Сторони погодилися, що напрям транскордонного співробітництва є важливим для зміцнення культурної та економічної співпраці двох країн, а також добросусідських відносин.
Співголови Асамблеї домовилися про те, що до її наступного засідання Сторони підготують перелік практичних кроків щодо кожного з напрямів співпраці, які зможуть розглянути на засіданні Асамблеї вже в червні 2015 року та прийняти рішення щодо їх реалізації.

Прес-служба Верховної Ради України.

Заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд.

Віце-маршалек Сейму Республіки Польща Ельжбета Радзішевська. 

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.