Восени 2015 року в Україні має розпочати роботу єдиний веб-портал, що публікуватиме всю інформацію про витрати публічних коштів — державного та місцевих бюджетів, державних та комунальних підприємств, банків та фондів соціального страхування. Це випливає з доручення Кабінету Міністрів щодо впровадження Закону «Про відкритість використання публічних коштів». Про це йшлося під час круглого столу «Закон «Про відкритість використання публічних коштів»: законодавчі новації та проблеми на шляху імплементації», організованого Центром політичних студій та аналітики.

 


За словами Першого заступника Голови Верховної Ради Андрія Парубія, якісна та вчасна імплементація Закону «Про відкритість використання публічних коштів» виведе антикорупційні ініціативи Кабміну та коаліції на новий рівень. «Відтепер кожна копійка державних коштів потраплятиме під контроль громади, — зазначив Андрій Парубій. — Це стане хорошим запобіжником проти корупції, адже чиновники відчуватимуть відповідальність за всі фінансові операції, які вони проводитимуть».
Нагадаємо, Закон «Про відкритість використання публічних коштів» було розроблено на початку 2013 року за ініціативи та у співавторстві з Центром політичних студій та аналітики. У лютому поточного року Верховна Рада ухвалила його у другому читанні. Наразі документ пропонує низку радикальних змін у сфері доступу до фінансової документації як на державному, так і місцевому рівнях.
«Уже восени стежити за витратами державних та комунальних коштів стане не важче, ніж розкласти пасьянс «Косинка» на комп’ютері, — вважає глава Центру політичних студій та аналітики Віктор Таран. — Уперше вся важлива фінансова документація, яка стосується витрат коштів платників податків, буде зібрана в одному місці в зручній формі та форматі. Ані бюджетні мільярди, ані зайва сотня гривень під час службових відряджень тепер не зможе приховатися від громадян та журналістів».


Вл. інф.