Питання демілітаризації Широкиного вже обговорюють на рівні представників України й РФ зі Спільного центру з контролю і координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін (СЦКК) і спеціальної моніторингової місії ОБСЄ. Вони навіть встигли підготувати відповідні пропозиції з цього питання, перед цим побувавши в одній із найгарячіших точок Донецької області, днями повідомив прес-центр АТО.
До появи цієї інформації прес-секретар Леоніда Кучми у «Фейсбуці» оприлюднила результати переговорів Тристоронньої контактної групи (які відбулися у вівторок). Другим пунктом пропонують одночасно вивести із Широкиного збройні підрозділи і АТО, і бойовиків. А встановлення миру в окремо взятому населеному пункті моніторитиме Спільний центр з контролю і ОБСЄ.
Досі полк «Азов» утримував позиції в Широкиному. Там стало гаряче, щойно гібриди націлилися на південь. У населеному пункті є терористи, але стратегічні висоти — наші. І це було вкрай важливо для оборони Маріуполя — щоб ворог не дістав до міста вогнем.
Демілітаризація Широкиного і патронат процесу місією ОБСЄ досить небезпечні в стратегічному плані. Ось як коментує такий варіант військовий фахівець, який тривалий час входив до складу СЦКК з нашого боку: «У цьому випадку місія ОБСЄ не зможе виконувати роль миротворця. У неї немає відповідного мандата й необхідних фахівців. За пропозицією демілітаризувати Широкине у такий спосіб, найімовірніше, приховується спроба Росії ввести власних «миротворців», а отже, прорубати сухопутний коридор у Крим».
Свою оцінку ситуації довкола стратегічного селища в коментарі «Українській правді» озвучив командир полку «Азов», депутат Андрій Білецький. За його словами, той, хто тримає оборону на висотах цього населеного пункту, закриває дорогу чи на Новоазовськ, чи на Маріуполь.
«Широкине є ключем до Маріуполя. Це селище потрібне для наступу на Маріуполь... Якщо вони увійдуть до міста й закріпляться хоча б на околицях, українській стороні, як свідчить практика, не вистачить жодного розкладу сил, щоб вибити їх з міста», — заявив він. А далі, на його думку, може початися поступове й щоденне поглинання Маріуполя...
Білецький сумнівається, що терористи підуть із Широкиного. Якщо це зробить українська сторона, то порушить Мінські домовленості, тому що згідно з ними Широкине є нашою територією, контрольованою українськими військами. Депутат розглядає варіант третьої сили, яка стане між воюючими сторонами й фіксуватиме, умовно кажучи, порушення. «Такою силою могла б виступити ОБСЄ. Але вона цього не зробить», — додав Білецький.
Судячи зі специфіки гібридної війни, неважко передбачити фінал пропонованої операції. Отже, якщо Широкине «демілітаризують» і українські сили підуть звідти, то росіяни безперешкодно займуть цю позицію і підготують плацдарм для свого наступу на південь.
Однак, коли верстався номер, речник штабу АТО Андрій Лисенко поінформував, що процес демілітаризації Широкиного вже почався...
«Ідея демілітаризації Широкиного народилася не вчора... Зважаючи на те, що українські військові не використовують там важке озброєння й техніку (їх уже відведено), а бойовики продовжують обстрілювати наші позиції з мінометів і гранатометів, було ухвалено рішення про демілітаризацію цієї зони. Ми вважаємо, що якщо сторони налаштовані на демілітаризацію, це буде яскравим прикладом того, що за допомогою міжнародних спостерігачів територію можна зробити не воєнною, не такою, де гинуть мирні жителі й нищиться інфраструктура», — озвучив він офіційну позицію. При цьому, за словами Лисенка, «наші військові на своїх позиціях залишаються» зі стрілецькою зброєю.
А тим часом Росія продовжує нарощувати свої збройні сили біля наших кордонів, завозити важку зброю на окуповані території, допомагати бойовикам готуватися до наступу на українські позиції.