Робота з підготовки законопроектів щодо внесення змін до Конституції у частині децентралізації і щодо місцевих виборів має бути синхронізована.
Про це заявив Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман у четвер під час засідання Експертної групи з питань підготовки законопроекту «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів».
Під час засідання підбили проміжні підсумки експертного обговорення підходів до розробки виборчої системи, яка застосовуватиметься на місцевих виборах. Таке обговорення відбувалося під час роботи різних круглих столів упродовж останнього місяця, у тому числі під час заходів під егідою Верховної Ради. «З певних питань є порозуміння щодо того, яким має бути підхід, і нам потрібно швидко напрацювати базовий закон і розпочати процедуру його прийняття», — підсумував В. Гройсман. Водночас експерти наголосили на необхідності враховувати те, що розпочала роботу Конституційна комісія, яка має напрацювати зміни до Конституції в частині децентралізації уже в найближчий час, а також процес впровадження закону про добровільне об’єднання громад.
Йшлося і про те, що треба взяти до уваги обмеженість часу, який залишається до виборів, що ускладнить підготовку до впровадження зовсім нових підходів до формування виборчої системи. Активно обговорювалося й питання застосування норм виборчого законодавства України в умовах конфлікту на сході України і анексії Криму.
Експерти також обмінялись думками щодо можливості рухатись далі у двох напрямах — вносити зміни до чинного закону чи напрацьовувати новий.
Керівник парламенту наголосив, що з урахуванням всіх порушених під час обговорення питань головне завдання Експертної групи — знайти єдиний підхід до виборчого законодавства і, можливо, зробити перший крок до розробки Виборчого кодексу. «Нам потрібно синхронізувати роботу Конституційної комісії та Експертної групи», — додав В. Гройсман.
Підбиваючи підсумки дискусії, він запропонував створити у рамках Експертної групи робочу групу під головуванням народного депутата Олександра Черненка, яка безпосередньо розроблятиме пропозиції до законопроекту про місцеві вибори. Результати цієї роботи мають бути представлені членам Експертної групи на її засіданні орієнтовно 12 травня цього року.


Прес-служба Верховної Ради.

 

Голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко (ліворуч), заступник керівника апарату — керівник Головного юридичного управління Верховної Ради Михайло Теплюк.


Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.