Ощадбанк — чи не єдина банківська установа країни, яка допомагала людям навіть під час активних бойових дій. Тільки-но в прифронтових населених пунктах Луганщини встановлюється відносна тиша, відділення банку відновлюють обслуговування своїх клієнтів, провадять виплати соціальних допомог. Так було в районних центрах Попасній і Станиці Луганській, так було в інших містах та селищах. Так, іноді це небезпечно, але Ощадбанк — атрибут державності й працює там, де є українська держава. Крім присутності в прифронтових районах, він дуже багато робить для відновлення довіри до банківської системи загалом. Інакше не можна: без довіри подолати кризу буде важко.
Минулий 2014-й рік був дуже складний для всієї країни й для банківської системи, зокрема. З початком воєнних дій на території Донбасу серед населення розпочалася паніка, люди поспішали забрати свої вклади з банків, більше не довіряючи їм особисті заощадження. Це підірвало економічне становище багатьох банківських установ. Ощадбанк цю ситуацію пережив, вистояв, багато в чому завдяки фундаментальній перевазі перед колегами — 100% державної гарантії, і вже на початку поточного року зумів добитися припливу коштів. Зокрема, в січні він — єдиний серед топ-15 банків — показав позитивний результат. Але не тільки 100% державна гарантія забезпечила позитивну динаміку за минулий рік. Проводилася велика робота з модернізації, розширення, поліпшення якості послуг. За цей період відкрито понад 90 відділень нового типу — зі зручними касовими зонами, терміналами, банкоматами, запущено систему дистанційного обслуговування «Ощад 24/7», чимало інших змін. Причому модернізація на цьому не зупиняється. Банк постійно розширює перелік своїх послуг, поліпшує якість сервісу. За рахунок чого досягаються успіхи?
— За рахунок серйозного вивчення попиту населення, — відповідає голова правління Ощадбанку Андрій Пишний. — Наприклад, за нинішніх умов люди не хочуть мати довготермінові вклади. Ми пішли назустріч і розробили спеціальні пропозиції. Наприкінці минулого року запропонували новорічно-різдвяний депозит «Щедрик» з підвищеною ставкою 20,15% на три місяці. Депозит сподобався, і люди поклали на нього більш як 4,5 млрд. грн. На тлі інших банків — це величезний успіх. Після «Щедрика» було розроблено новий акційний депозит «Писанка», який теж залучив багато коштів. Тепер вони працюють на країну й на людей. Ми також починаємо активно взаємодіяти з підприємницьким середовищем, малим і середнім бізнесом, розуміючи, що це майбутнє України. Крім співробітництва з Європейським інвестиційним банком і кредитування МСБ, створили окремий департамент саме для роботи з підприємцями.
Говорячи про позитивний досвід, Андрій Пишний відзначає і труднощі. Скажімо, на окупованій території Луганщини вимушено закрито всі відділення Ощадбанку, а це становить дві третини всієї філіальної мережі в Луганській області.
— Найголовніше — в окупації залишилися наші люди, — шкодує голова правління. — Гроші можна заробити, а от людський капітал нічим відшкодувати не можна. Луганське обласне управління було найуспішнішим, зразковим у нашій структурі. Я приїхав на Луганщину, зустрівся з колективами, особливо з тими керуючими, які працюють у прифронтовій зоні. Сказав їм величезне людське спасибі. Наші співробітники працюють у дуже складних умовах. Зі свого боку ми намагаємося їм допомогти: вирішуємо житлові питання для тих працівників, які переїхали з окупованих територій, практикуємо додаткове матеріальне стимулювання. Триває скрупульозна робота з розробки маршрутів, аналізу ситуації. Якщо, не дай Боже, щось стається, наші операційно-касові співробітники, інкасатори завжди можуть розраховувати на нашу підтримку — компенсацію, лікування тощо. Хоча на Луганщині ми втратили частину своїх відділень, проте за останній час помічено приплив вкладів. Розцінюємо це як відновлення довіри до нас і до банківської системи в цілому.
Слід відзначити, що Ощадбанк співпрацює з багатьма волонтерськими організаціями, будучи для них організаційною і комунікаційною платформою. Завдяки старанням співробітників Ощадбанку на допомогу армії вдалося зібрати понад 30 млн. грн. Не залишилися без уваги й проблеми в Луганській області. Банк береться допомогти у відновленні зруйнованої новотошківської школи. Таке рішення було прийнято після того, як Андрій Пишний побував у цьому селищі й на власні очі побачив ушкоджену будівлю.
— Керівник області Геннадій Москаль запропонував мені провідати наших бійців на передовій, — розповідає Андрій Пишний. — Дорогою на 29-й блокпост заїхали до Новотошківського. Від школи залишилися одні стіни. За словами завуча, в селище вже повернулося близько двадцяти дітей, а вчитися їм ніде. Походили ми по класах, зайшли на другий поверх — і вирішили, що допомагатимемо перекривати дах. Раз є діти, виходить, у селище повернулося життя. Ми не вперше це робимо — допомагали відновлювати школу в Семенівці, під Слов’янськом. Тепер це вже не школа, а цілий навчальний комплекс. Допоможемо й тут. А бійцям 29-го блокпоста найближчим часом привеземо тепловізор і генератор.
Показником довіри до банківської системи може служити й такий вельми цікавий факт: рівень заповнення депозитних комірок із 30% збільшився до 99%. З одного боку, населення все-таки воліє зберігати свої кошти в банківській установі — так надійніше, з другого — не дає можливості з ними працювати. З рахунків гроші пішли в депозитні комірки — і завмерли там. З цього приводу Андрій Пишний закликає населення... думати. Думати про те, що і державі, і її громадянам сьогодні дуже важко, але нам ніхто не допоможе, крім нас самих. Як це зробити? Заповнити кровоносну систему економіки в повному обсязі, повернувши гроші, винесені з банківської системи. «Тим самим ми побудуємо власне майбутнє», — упевнений він.

Луганська область.

Коротко про Ощадбанк

 мережа банкоматів містить у собі понад дві тисячі власних терміналів і стільки само банкоматів банків-партнерів, а сумарно близько п’яти тисяч банкоматів по всій Україні;
 у системі Ощадбанку працюють більш як 110 відділень нового типу з європейським форматом  роботи;
 по країні працюють понад тисячу платіжних терміналів;
 через Ощадбанк заробітну плату одержують більш як 2 млн. працівників із 21 тис. підприємств по всій Україні. Понад 40% співробітників, за даними Gfk Ukraіne, самі вибирають Ощадбанк як банк, через котрий хочуть отримувати зарплату;
 Ощадбанк — єдиний банк у країні, вклади в якому на 100% гарантуються державою.

Глава правління Ощадбанку Андрій Пишний і начальник філії Луганського обласного відділення Ощадбанку Ірина Бондар.

Фото прес-служби Ощадбанку.