Столітній ювілей відзначив житель села Вовковиї, що в Демидівському районі на Рівненщині, Федір Іванович Ковальчук. Із них вісімдесят присвятив служінню церкві: спочатку був півчим на храмовому криласі, а потім шість десятків років — незмінним дяком. З нагоди ювілею довгожителя привітали представники місцевої влади, громадської організації «Рада ветеранів» та церковна громада села (на знімку), гуртом заспівали йому «Многії літа».

 

 

Народився Федір Іванович Ковальчук, коли вирувала Перша світова війна, коли був час безжалісних, навіть фатальних перемін. Під їхнє жорно потрапила й доля вихідця із села Товпижин (нині Демидівського району), напівсироти, тому що батько загинув на фронті. Водночас Федір Іванович на все життя залишився вірним добру, справедливості й церкві, незалежно від того, хто приходив до влади і хто яку політику проводив. До церкви хлопець ходив із раннього дитинства.
Можливо, віра в Бога і врятувала його від смерті під час війни — уже Другої світової. Адже вдалося вистояти не в одному важкому бою. Найбільше з них запам'ятався під Каунасом. Там Ковальчук як мінометник стріляв по ворожих позиціях, а його 18-річний напарник, що виріс у дитбудинку, підносив снаряди. Як раптом — вибух прямо під ногами. Отямився, прикритий землею, поруч лежав закривавлений напарник із знесеним наполовину черепом. А в його голову влучив осколок і зробив рану, в яку вміщалося два пальці. Пам'ятає з болем і досі, як цей осколок без наркозу витягували магнітом у Ризькому госпіталі. Здавалося тоді, що з голови витягують усе...
Про воєнні роки у Прибалтиці Федору Івановичу тривалий час також нагадувала скрипка, яку отримав у подарунок від одного дідуся. Ночуючи в нього і побачивши інструмент, попросив заграти. Старий прибалт, почувши, як цей чоловік гарно видає музику, подарував йому інструмент. На ньому Ковальчук по війні відіграв не на одному весіллі...
Після війни колишній фронтовик працював столяром у колгоспі. Перша його дружина померла, коли синові було два рочки. Одружився вдруге. Марія Григорівна стала дитині за матір, а згодом народилися ще дві доньки. Дружину поховав понад десяток років тому, і тепер живе з дочками. Син, колишній військовий, теж пенсіонер, знайшов життєву прописку в Калінінграді.
Рівненська область.

 

На цьому знімку Федору Івановичу Ковальчуку 95 років.


Фото прес-служби Рівненської ОДА та з домашнього архіву.