У Японії встановлено новий світовий рекорд для потягів, що рухаються на магнітній подушці: 18-кілометровий перегін «диво залізничної техніки» промчало зі швидкістю 590 кілометрів за годину. Такий показник утримувався 19 секунд. Однак проектанти та залізничники вважають, що їхнє дітище може рухатися ще швидше, принаймні, 600 кілометрів за годину.
Наша газета вже писала про цей надшвидкісний потяг, який в буквальному розумінні «летить над землею». Його було спроектовано ще в 1970-ті, однак тільки торік почалося будівництво спеціальної колії. Закласти нові параметри швидкості дозволила технологія L-Zero, що включає в себе спочатку традиційний розгін до 160 кілометрів на годину, а потім перехід на технологію магнітної левітації, яка припіднімає поїзд над колією.
Передбачається, що «летючі» потяги спочатку зв’яжуть Токіо та Нагою, а в перспективі — курсуватимуть між Токіо й Осакою. Нині відбуваються тестові випробування. У повному обсязі надшвидкісну залізницю запустять 2027 року, чим скоротять відстань між містами майже утричі.
Токіо.