Відносне затишшя у «тиші» перемир’я, що дзвенить від обстрілів в зоні АТО, занадто обманливе. Бойовики продовжують ротацію сил, техніки та своїх матчастин. До того ж займаються укріпленням своїх позицій. Паралельно на різних рівнях — і з ворожого, і з нашого боку — звучать повідомлення про наступ гібридів, що готується, і про невідворотність цього процесу...

Так, за оперативними зведеннями групи «ІС», у смузі Донецьке — Фрунзе триває перегрупування сил противника. Убік Новотошківки перекидається бронетехніка. Продовжується доукомплектування і ротація тактичних груп бойовиків, які ведуть бої за Широкіне та у районі Павлополя. У район Широкіного перекинута тактична група терористів чисельністю до 120 осіб. І це в контексті демілітаризації цього стратегічного пункту, оголошеної українською стороною. Очевидно, терористи трактують пропонований статус мирного населеного пункту так само, як і перемир’я.
Проте Генсек ОБСЄ Ламберто Заньєр уже побачив привід для встановлення миру в Україні, виходячи з нетривалої паузи в обстрілах поблизу Широкіного. Про це він заявив учора під час візиту в Литву, передає Інтерфакс-Україна. «Сьогодні ранком надійшла новина про те, що за посередництва наших спостерігачів досягнуто домовленості про перемир’я в Широкіному під Маріуполем, і це перемир’я, здається, діє. За останні години там не було зіткнень», — сказав він.
Активний рух техніки гібридів спостерігається на перегоні між Алчевськом і Стахановим, у районі Красного Луча у напрямку на Фащеєвку та Дебальцеве. А в район Лутугіне, на місцеву перевалочну базу бойовиків, з Росії прибула чергова партія БТР для оснащення нової батальйонно-тактичної групи.
Луганськ перетворений терористами на один великий військовий табір, пише у Фейсбук Дмитро Тимчук. За його словами, там дислокується шість великих окремих формувань загальною чисельністю 5,5—6 тисяч осіб. «У їхньому складі — як військовослужбовці ЗС РФ, замасковані «під ополчення», так і російські найманці та місцеві бойовики». Ще майже 3 тис. російських військовослужбовців, найманців із РФ і бойовиків «ЛНР» помічені в селищах біля Луганська. А південніше міста відзначається скупчення артилерії терористів.
У РНБО підтверджують інформацію про нарощування окупаційного контингенту на Донбасі. І говорять про безперервні поставки зброї та живої сили з території РФ.
За словами секретаря Радбезу Олександра Турчинова, російсько-терористичні угруповання постійно порушують Мінські домовленості та налаштовані на поновлення активних бойових дій. «Ми маємо бути готові протистояти будь-якій агресії щодо нашої країни», — заявив він. Однак Турчинов розкритикував темпи проведення фортифікаційних робіт з лінії оборони...
До стану лінії оборони в Маріуполі та матеріально-технічного забезпечення військовослужбовців є багато запитань і у народного депутата від фракції «Самопоміч» Семена Семенченка, який побував у секторі М разом з головою Комітету Верховної Ради з протидії корупції Єгором Соболєвим.
«Що виявлено? Що в бравурних телевізійних сюжетах більше солодкої заспокійливої брехні, ніж правди. Що з осінніх, зимових і весняних історій про нашу готовність — правда, а що зухвала брехня — напишемо в листі до Верховного Головнокомандувача, Голови Верховної Ради, народних депутатів. Є, звичайно, і позитивні моменти. Але тільки активністю прокуратури, депутатів і тиском громадської думки ми можемо перетворити цей вогник позитивних змін на потужне полум’я нашої оборони», — за підсумками поїздки написав Семенченко на своїй сторінці у Фейсбуці. При цьому повідомив, що аналогічне послання по стану будівництва зараз готує на Президента Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони.