Власникам багатоквартирних будинків хочуть надати право на загальних зборах більшістю голосів (а не 100-відсотковою згодою, як нині) приймати рішення з управління спільним майном. Відповідний законопроект Верховна Рада може ухвалити вже найближчим часом. Про це під час прес-конференції повідомила заступник голови парламентського Комітету з питань будівництва, містобудування та житлово-комунального господарства Олена Бабак.
Також, за її словами, пропонується ввести механізм письмового опитування.
Крім того, ліквідується поняття «балансоутримання багатоквартирного будинку». Органи місцевого самоврядування будуть позбавлені можливості розпоряджатися майном співвласників. Отож мешканці квартир зможуть самостійно обирати управителя та впливати на співвідношення ціна—якість таких послуг.
А ще, зазначила Олена Бабак, проект закону вдосконалює правове регулювання діяльності ОСББ. А саме: скасовується штучний поділ власників на членів, які мають право голосу, та не членів, позбавлених такого права і, відповідно, брати участь у вирішенні спільних питань. У разі створення ОСББ всі власники квартир стануть його членами.
«Ухвалення документа дасть змогу власникам житла ефективно управляти своїм спільним майном і запроваджувати заходи з енергоефективності та заощаджувати свої кошти», — наголосила парламентарій.
Очікуємо, що найближчим часом законопроект з’явиться в сесійній залі, і з цього моменту розпочнеться реальний хід реформ в житлово-комунальній сфері.