Цього тижня стартує вступна кампанія. Як до неї готуються в зоні АТО? Про це ми запитали директора обласного департаменту освіти і науки кандидата педагогічних наук Ірину ЦИМБАЛ (на знімку).

 

 

— Для проведення зовнішнього незалежного оцінювання підготовлено 23 пункти тестування і 915 педагогів Луганщини, — розповідає вона. — Реєстрацію на ЗНО для наших дітей було продовжено до 20 квітня. Особливої уваги потребує організація екстернату для дітей, які перебувають на окупованій території, але бажають одержати український документ про освіту. Термін подачі заяв на екстернат за рішенням МОН України продовжено до кінця навчального року. Це позитивно сприйняли і батьки, і учні. На початку квітня таких учнів було 365. Їх могло бути більше, якби не складнощі з перетином блокпостів, з улаштуванням на тимчасове проживання дітей на період проходження ними державної підсумкової атестації і ЗНО. Нині ми знайшли можливість тимчасово надавати їм місця в інтернатних закладах, у тому числі й у Сєверодонецькій обласний школі-інтернаті.
— Яких змін очікуєте за підсумками минулого засідання парламентського Комітету з питань науки і освіти, яке відбулося в Сєверодонецьку, де ви виступили з конкретними пропозиціями?
— Насамперед корекції освітньої субвенції для Луганщини у зв’язку зі збільшенням кількості учнів за рахунок тимчасово переміщених осіб. І, звичайно, відновлення зруйнованих навчальних закладів, їх матеріальної бази, поповнення парку шкільних автобусів — бракує 38 одиниць. Є гостра потреба в комп’ютерній техніці й програмному забезпеченні для організації дистанційного навчання в переміщених на підконтрольну українській владі територію вищих навчальних закладах. Головне — щоб і в умовах воєнного часу кожен учень міг здобути якісну освіту і кожній дитиній було приділено увагу.
— Яка нині база у вашому розпорядженні?
— Попереднього навчального року в Луганській області працювало 678 шкіл (з понад 167 тисячами учнів), 23 школи-інтернати (4,7 тисячі), 548 дошкільних освітніх закладів (понад 60 тисяч вихованців), 109 позашкільних (42 тисячі), 67 професійно-технічних закладів (24 тисячі) і 34 виші (87 тисяч студентів). Що сьогодні? Цифри змінилися, і ми можемо говорити про 315 шкіл (понад 58 тисяч учнів), 10 шкіл-інтернатів (1154 дитини), 231 дитячий садок (16105 дітей), 24 позашкільні заклади (14600 дітей), 28 ПТУ (понад 6 тисяч), 24 вищі навчальні заклади (25 тисяч), які працюють на нашій території. У зв’язку з вимушеною міграцією людей з тимчасово окупованих територій значно збільшилася кількість дітей, які потребують особливої уваги.
Півтора десятка закладів системи освіти, переміщених на підконтрольну українській владі територію, працюють у пристосованих приміщеннях. Будівлі 26 закладів освіти пошкоджені, мають різний ступінь руйнувань. Нині навчання тут організовано в дистанційній формі.
— Ви сказали про особливу увагу до дітей. У чому вона проявляється?
— У щоденній допомозі тим, хто опинився у скрутному становищі, і в іншій роботі. З червня минулого року департамент освіти і науки Луганської ОДА організував вивезення 465 дітей-сиріт, з жовтня — 397 дітей, які мають батьків, для навчання на безпечній території в Одеській, Київській, Вінницькій областях. Під час Різдвяних свят 357 дітей із зони АТО за підтримки педагогів західних областей України провели незабутні канікули, зокрема, на Львівщині, Тернопільщині, Рівненщині, Волині, на Закарпатті й Прикарпатті. У березні нинішнього року 120 дітей за запрошенням посольств Словаччини та Румунії побували в цих країнах. На час Великодніх свят 235 дітей Луганщини народний депутат України Андрій Лопушанський запросив у Львівську область.
Увесь комплекс проблем з улаштуванням дітей вимушених переселенців до загальноосвітніх закладів було розв’язано вчасно. Для задоволення потреб дітей переселенців у дошкільній освіті місцевими органами влади додатково відкрито 41 групу в дитячих садках і групи короткочасного перебування на базі шкіл. Вони прийняли майже 950 малят.


Семен ПЕРЦОВСЬКИЙ, заслужений журналіст України.


Сєверодонецьк
Луганської області.