Одесі необхідна впевненість у мирі та стабільність


Одеса та Харків — зони особливої уваги у контексті терористичної/сепаратистської загрози на південному сході нашої країни. Аналітики групи «ІС», промоніторивши ситуацію у цих прифронтових регіонах, сьогодні оцінюють таку загрозу на рівні семи балів за десятибальною шкалою. Напередодні травневих свят градус небезпеки підвищується. При цьому відзначають тенденції, здатні його понизити. Серед яких — низка успішних операцій СБУ з виявлення та нейтралізації терористичних груп у місті. Проте варто враховувати, що до «контрольних» дат (2 і 9 травня) російські спецслужби і проросійські сили у регіоні прогнозовано докладуть значних зусиль для дестабілізації обстановки. У зв’язку із цим експерти звертаються із проханням до місцевої влади 2 травня (на річницю трагічних подій в Одесі) оголосити в місті та області днем жалоби («днем скорботи») і скасувати всі масові заходи в цей день. А в День Перемоги українські спецслужби і правоохоронні органи вживатимуть посилених заходів із гарантування безпеки масових заходів.
За оцінкою експертів, залишається високою ймовірність проникнення у регіон диверсійно-розвідувальних груп з території Придністров’я. Спостерігачі зазначають, що нині Одеська область опинилася на вістрі «інформаційної війни». Зокрема, у регіоні відзначається неефективне використання радіочастотного ресурсу та практично необмежене мовлення іноземних станцій (з території ПМР, Молдови та Румунії). Що стосується останніх, то радіотелевізійний інформаційний продукт, що його одержують у регіоні, у масі випадків суперечить українському законодавству. Так, до пакета мовлення телеканалу «РТР-Молдова» входить заборонений в Україні ТБ-канал «РТР-Планета», те само стосується телеканалу «PRІME». З території ПМР ведеться мовлення на територію Одеської області також заборонених в Україні російських телеканалів («Первый канал. Всемирная сеть», «НТВ Мир», «Россия-24», «РТР-Планета»). Ситуація посилюється тим, що, за попередніми оцінками, лише 70% території Одеської області забезпечена «українським» цифровим сигналом. У кількох прикордонних районах жителі населених пунктів взагалі не мають можливості одержувати український ТБ-продукт за допомогою цифрового сигналу і дивляться лише іноземний інформаційний продукт.
За даними групи «ІС», у той же час існує можливість, завдяки ефективному використанню потужностей українського концерну РРТ, не тільки покрити 100% території Одеської області «українським» цифровим сигналом, а й забезпечити мовлення українських каналів на прикордонні райони ПМР, Молдови та Румунії без залучення бюджетних ресурсів. Відповідні пропозиції будуть надані Мінінформполітики України.
В Одесі «інформаційна» проблема стоїть менш гостро. Основна частина місцевих ЗМІ мають проукраїнську спрямованість, об’єктивно висвітлюють події та сприяють нормалізації обстановки у місті та регіоні. Виключення із цього правила — проросійський сайт «Таймер», що продовжує оспівувати діяльність вожака антиукраїнської партії «Родина» І. Маркова, який втік до Москви. Діючи «у форматі» проросійської газети «Вести», антиукраїнський ресурс «Таймер» прямо не порушує українського законодавства, проте становить на регіональному рівні серйозну загрозу інтересам інформаційної безпеки України.
Відзначається неприйняття основною масою населення Одеси та області радикальних дій політичних сил і громадських рухів, незалежно від їхньої ідеологічної платформи. У зв’язку із цим «ІС» рекомендує проукраїнським силам не демонструвати радикальну налаштованість і дії у такий складний період, особливо 2 і 9 травня. Одесі гостро необхідна впевненість у мирі та стабільності, тільки продемонструвавши здатність їх забезпечити, можна заслужити цілковиту довіру пересічних громадян.