Європейська комісія оприлюднила план із 10 пунктів, що має на меті зменшити наплив нелегальних мігрантів, які намагаються дістатися країн Європейського Союзу через Середземне море, повідомляє «Радіо Свобода».
Зокрема, передбачено посилення контролю і реєстрації мігрантів, які прибувають до країн ЄС (передусім Італії та Греції), посилення рятувальних операцій, знищення старих суден і запобігання торгівлі людьми. Новий план 23 квітня розглянуть лідери країн Євросоюзу під час саміту. Країни ЄС хочуть збільшити фінансування програм «Тритон» і «Посейдон», повідомляє агентство dpa. Як зазначив міністр внутрішніх справ Німеччини Томас де Мезьєр, йдеться про подвоєння коштів на організацію рятувальних робіт та збільшення кількості кораблів. Також у Євросоюзі сповнені рішучості конфісковувати й знищувати старі судна, які торговці використовують для перевезення нелегальних мігрантів. Крім того, за словами де Мезьєра, будуть покращені механізми розподілу між країнами ЄС біженців, які прибувають до Європи. Зараз найбільше навантаження припадає на Італію та Грецію.
Глава німецького МЗС Франк-Вальтер Штайнмаєр наголосив: в довгостроковій перспективі проблему можна розв’язати, лише якщо ліквідувати причини втеч людей із власних країн. Як зазначається, основна кількість біженців — із країн Близького Сходу, які зараз охоплені війною. «Ось чому важливо, щоб ми допомагали стабілізувати ситуацію в Лівії», — цитує Штайнмаєра DW.
Як повідомляв «Голос України», термінову зустріч міністрів закордонних та внутрішніх справ країн ЄС було скликано після трагедії в Середземному морі. Судно, яке перевозило майже 1000 мігрантів, перекинулося, і вже нині можна говорити, що під час катастрофи загинуло близько 800 осіб. Це не перша подібного роду катастрофа, але вона найбільша за кількістю жертв.
При цьому лише за один тиждень квітня італійська та грецька берегова охорона врятували від загибелі в морі 13 500 мігрантів. За інформацією ООН, у Лівії чекають переправи до європейських берегів ще сотні тисяч людей.