Україна і Грузія мають разом долати виклики, що стоять перед ними. Про це заявив Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман під час зустрічі з Головою Парламенту Грузії Давидом Усупашвілі в понеділок.
В. Гройсман високо оцінив рівень двосторонніх україно-грузинських взаємин, зазначивши, що нині вони набули особливого значення, оскільки і Україна, і Грузія потерпають від російської агресії та окупації частини їхньої території.

У цьому контексті Сторони високо оцінили рівень взаємодії на міжнародній арені й наголосили, що делегації наших держав мають і надалі координувати свої зусилля в міжнародних інституціях. «Наші взаємини дуже дружні, — зазначив В. Гройсман. — Маємо однакові виклики, і це нас об’єднує. Ми готові до взаємодії, до поглиблення співпраці, до узгодження дій на міжнародній арені».
«Грузія підтримує Україну, її народ у ці важкі часи. Ми солідарні з вами», — наголосив Д. Усупашвілі.
Голови Верховної Ради України і Парламенту Грузії висловилися за важливість активізації та поглиблення парламентської складової двосторонніх відносин.
В. Гройсман і Д. Усупашвілі обговорили пропозицію Голови Парламенту Грузії щодо започаткування щорічної конференції парламентаріїв України, Грузії та Молдови за участю європейських колег, присвяченої обговоренню процесу імплементації Угод про асоціацію з Євросоюзом, а також іншим актуальним питанням розвитку демократії та безпеки, економіки та міжнародного бізнес-співробітництва.
Сторони погодилися з тим, що такі форуми могли б проводитися почергово в кожній з трьох країн.
«Ми створимо майданчик для країн, які мають спільні проблеми, на якому можемо спільно напрацьовувати питання щодо євроасоціації та шукати відповіді на виклики», — підкреслив Голова Верховної Ради.
Сторони також обмінялися досвідом внутрішніх реформ. В. Гройсман, зокрема, повідомив, що ухвалено низку антикорупційних законодавчих актів; законів, спрямованих на реформування правоохоронної та судової систем, розпочато конституційну реформу в частині децентралізації влади. До кінця квітня, сказав Голова Верховної Ради, планується затвердити План законодавчого забезпечення реформ в країні. «Ми сконцентровані на реформах, — заявив він. — Наше завдання — адекватно реагувати на поточні завдання і будувати довгострокову перспективу».
В. Гройсман і Д. Усупашвілі обговорили питання щодо російської агресії по відношенню до України та Грузії. Голова Верховної Ради наголосив, що Україна у повному обсязі виконує Мінські домовленості, і заявив про необхідність введення на територію нашої держави миротворчої місії, продовження санкцій щодо Російської Федерації, а також посилення оборонного потенціалу України. «Росія робить усе для дестабілізації ситуації, — сказав він. — Але це робить нас сильнішими — крок за кроком ми обстоїмо наші незалежність і суверенітет».


Прес-служба Верховної Ради України.

 

Керівник апарату Верховної Ради України Валентин Зайчук, Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман, Голова Парламенту Грузії Давид Усупашвілі.


Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.