«Литва є надійним і принциповим союзником України. У наших держав є дуже багато спільних стратегічних планів розвитку, зокрема у сфері парламентського співробітництва, і ми готові до ефективної їх реалізації», — про це заявив Перший заступник Голови Верховної Ради України Андрій Парубій (на знімку вгорі) під час зустрічі з делегацією високопосадовців Збройних Сил Литовської Республіки на чолі з Головнокомандувачем Збройних Сил Литви Йонасом Вітаутасом Жукасом (на знімку знизу).

«Український народ вдячний Литві за ту допомогу, яку отримує в дуже важкий для країни час, зокрема в контексті боротьби з зовнішнім агресором — Російською Федерацією», — зазначив А. Парубій. За його словами, дуже важливою є підтримка, що надана Україні, зокрема в оборонній сфері в частині організації професійних курсів, а також допомога в реабілітації поранених під час проведення АТО.
Співрозмовники обговорили складну ситуацію на сході України, констатували необхідність спрацьованості Збройних Сил та органів безпеки нашої держави, наголосили на важливості інформаційної безпеки країни як одного з вирішальних факторів перемоги над пропагандою країни-агресора.
А. Парубій привітав представників литовського військового істеблішменту з набуттям із січня поточного року Посольством Литовської Республіки в Україні статусу Контактного посольства НАТО в Україні і підкреслив, що «офіційний Київ вбачає в цьому черговий крок на шляху співпраці та уніфікації дій із країнами—членами Північноатлантичного альянсу». На його думку, в цьому контексті важливим також є прискорення інтеграційних процесів щодо адаптування українських реалій до світових військових стандартів.
Своєю чергою Головнокомандувач Збройних Сил Литви Йонас Вітаутас Жукас наголосив, що Україна та Литва мають дуже багато спільного на складному шляху розвитку незалежних держав. «Ілюзій немає, є розуміння реальних подій», — сказав він. «Треба разом будувати демократичне майбутнє, треба разом долати проблеми. Україна завжди може бути впевнена в нашій підтримці. Ми від щирого серця бажаємо миру Україні», — наголосив Й.В. Жукас.
Делегація литовських військовиків перебуває в Києві в рамках участі в роботі 15-го Міжнародного тижня «НАТО після Уельського саміту».

Прес-служба Верховної Ради України.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.