Юрій Бойко, фракція Опозиційного блоку:
— Понад два місяці минуло від часу підписання Мінських угод, але парламент так і не спромігся ухвалити необхідні закони, щоб утілити ці рішення в життя заради збереження миру та життя українців. Опозиційний блок розробив та вимагає ухвалити пакет законопроектів, які сприятимуть нормалізації ситуації, поверненню людей на Донбас та відновленню там нормального життя. Для цього ми пропонуємо зняти економічну блокаду, відновити соціальні виплати, тим паче що є відповідне рішення суду. Ми вимагаємо внести ці законопроекти до сесійної зали як першочергові.
Ураховуючи низку політичних вбивств, які сталися в Україні, відсутність результатів розслідування трагедії в Одесі 2 травня, ми вимагаємо у п’ятницю заслухати звіт керівників силових відомств щодо цих резонансних подій.

Олег Ляшко, фракція Радикальної партії:
— Міністр закордонних справ Російської Федерації Лавров дослівно заявив: «После принятия декоммунизационных законов Украине не стоит даже заикаться об унитарном устройстве государства». Не знаю, як кому, але мільйони українських громадян заперечують проти того, щоб жити за вказівками з Москви, чи з-за кордону. Мене дивує відсутність реакції української влади, МЗС, офісу Президента, уряду на такі грубі втручання у внутрішні справи України. Чому це нам у Москві чи деінде повинні казати, про що ми маємо «заикаться». Вважаю подібні заяви ганебним, цинічним втручанням у внутрішні справи суверенної держави. Вони принижують українців і свідчать про те, що Росія не просто зверхньо ставиться до сусідньої держави України, а й продовжує вести свою імперіалістську, експансіоністську політику, спрямовану на позбавлення України незалежності.

Юрій Луценко, фракція Блоку Петра Порошенка:
— Історія повторюється до того часу, поки її уроки не буде вивчено. У 1941 році на нашу країну напали «невежливые люди» — фашисти, які окупували Крим. Минулого року на український Крим напали «вежливые рашисты» й окупували його. Джерелом обох окупацій є тоталітарний режим, який вважав право сильного вищим за силу права. Україна важко видавлює із себе краплі тоталітаризму. Одним із серйозних кроків був прийнятий парламентом закон про засудження та недопущення пропаганди тоталітаризму. Містам України мають бути повернуті первинні назви. Всім, хто вболіває за радянську історію, пропоную негайно ініціювати перейменування Донецька в Сталіно, а Луганська у Ворошиловград і тішитися тією радянською історією під дулами «ввічливих окупантів із Кремля». 

Валентин Ничипоренко, група «Відродження»:
— Під час виборчої кампанії всі політичні сили обіцяли боротьбу з корупцією та децентралізацію влади. Усі говорили, що землі треба передати в розпорядження органів місцевого самоврядування. Усі це обіцяли. Народний депутат Олег Кулініч із групи «Відродження» подав законопроект №1159, який передбачає, що землями розпоряджатимуться органи місцевого самоврядування. П’ять разів цей проект вносився до порядку денного, але до нього ніколи не доходила черга. У нас уже створено Антикорупційне бюро. Це дуже правильно, але бюро насамперед має займатися боротьбою не лише з корупціонерами, а й із самою корупцією, механізмами, які дають можливість її створювати. Група «Відродження» вимагає на цьому пленарному засіданні включити до порядку денного законопроект 1159, і нехай кожен визначиться: чи він за боротьбу з корупцією та справжню децентралізацію.

Вікторія Сюмар, фракція «Народного фронту»:
— Очевидно— проти нашої країни ведеться гібридна війна, і щоденно ми це спостерігаємо. Це не лише повномасштабні військові дії на сході країни, де не стихає вогонь. І не тільки інформаційна війна, побудована на пропаганді та відвертій брехні, на втручанні у внутрішні справи. На жаль, це ще й тероризм і криваві провокації, до яких вдається агресор — Російська Федерація. Знову входимо в період турбулентності, пов’язаний із Травневими святами. Минулого тижня сталася низка резонансних убивств, які намагаються використати в цій гібридній війні, аби розхитати ситуацію і залякати і схід, і південь. Тому наша фракція вимагає заслухати в п’ятницю уряд на предмет того, що робить нині влада, щоб святкування минули спокійно. Йдеться про два аспекти: гарантування безпеки заходів і проведення днів пам’яті в ключі ідеологічної української традиції.

Єгор Соболєв, фракція «Самопомочі»:
— Просто в ці хвилини відбуваються обшуки у двох адвокатів Євромайдану — Тетяни Козаченко і Дмитра Димова. Людей, яких після багатьох дискусій переконали займатися люстрацією в державній владі. Це дуже хороша ілюстрація до того, що відбувається в країні. Нам важливо зупинити реванш, який намагається провести Генеральна прокуратура за допомогою несвідомих представників влади. Дякую всім, хто минулого тижня прийшов до Конституційного Суду. Це місце вкрай потребує очищення і загрожує існуванню нашої держави. Нагадаю: 12 із 17 його суддів залишаються людьми Януковича. Коли завгодно вони можуть визнати його Президентом і приєднати нашу країну до Росії — прийняти будь-яке рішення, яке попросять ухвалити ті, хто їх туди поставив. Очищення Конституційного Суду має стати нашим пріоритетом. Давайте подякуємо й тим, хто вийшов сьогодні під стіни парламенту, вимагаючи продовжити реформи в правоохоронних органах. І попросимо представити кандидатів у Вищу раду юстиції.

Ігор Єремеєв, група «Воля народу»:
— Після отримання чергового траншу Міжнародного валютного фонду уряд заявляв, що тепер знайдеться чим погасити зовнішні борги і всі надлишкові витрати можна буде спрямувати на соціальні виплати. Минулого тижня міністр фінансів заявив: бюджет за перший квартал у нас зведений з профіцитом у 3,6 мільярда гривень, доходи головного кошторису зросли на 37 відсотків, а середня зарплата порівняно з минулим роком збільшилась на 15 відсотків. Якщо ця інформація правдива, то настав час підняти питання про індексацію соціальних виплат. Інфляція за перший квартал цього року становила майже 120 відсотків. Звертаємося до уряду з проханням переглянути розмір мінімальних пенсій та зарплат або розглянути відповідні законопроекти, які від нашої фракції вже зареєстровано в парламенті.

Юлія Тимошенко, фракція ВО «Батьківщина»:
— Практично всі, хто стояв на цій трибуні, згадували, що наша країна тримає оборону від агресії, яку здійснює Російська Федерація, за весь демократичний західний світ. Ми можемо бути сильними лише за однієї умови — якщо будемо єдині. Тільки тоді народ буде разом із політиками та армією, коли відчуватиме, що в країні є елементарна справедливість. А цього не відбувається. Наша команда виступає проти надмірної жорстокості в соціальній сфері. У країні продовжує працювати тіньова корупція, продовжують заробляти нечесні гроші. Водночас нині, щоб заповнити декларацію на субсидії, треба мати принаймні дві вищі освіти. Люди просто бояться помилитися, щоб не довелося сплачувати за це штраф. Наша команда стверджує: встановлені тарифи не є ринково обґрунтованими. Це ще один потужний податок, який збирають із країни. За нашим наполяганням створена робоча група, яка розслідує об’єктивність встановлення цих цін.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.