Арабська коаліція, очолювана Саудівською Аравією, заявила про завершення воєнної операції в Ємені проти бойовиків шиїтського руху хуситів «Ансар Алла».
Загалом операція тривала три тижні. У заяві, поширеній на Arabіya TV, йдеться, що вона досягла своєї мети. Представник коаліційного командування бригадний генерал Ахмед Ассірі заявив, що операцію «Буря рішучості» завершено на прохання єменського уряду та президента Мансура Хаді, повідомляє агенція AFP. «Головних воєнних цілей уже досягнуто. Тепер ми шукаємо політичного розв’язання, і тут у центрі уваги — три завдання: охорона єменської спадщини, стримання нападів воєнізованих загонів та попередження загрози від цих загонів сусіднім країнам, зокрема, на південному кордоні Саудівської Аравії».
Отож відтепер коаліція зосередиться на посиленні антитерористичних заходів та внутрішньої безпеки в Ємені і гуманітарній допомозі. Нова операція матиме назву «Відновлення надії».
Президент Ємену Абд Раббу Мансур Хаді уже оголосив про намір повернутися на батьківщину. Він виступив зі зверненням до свого народу, під час якого подякував коаліції за допомогу в поновленні в країні конституційного ладу.
За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, у Ємені з кінця березня загинуло 944 людини, отримали поранення близько 3,5 тисяч осіб.
Водночас лідер шиїтських бойовиків «Ансар Алла» Абдель Малік аль-Іджрі заявив агентству «Рейтер», що триває робота над політичною угодою, яка допоможе зупинити конфлікт. Також він зауважив, що рішення політичних проблем Ємену — це винятково внутрішня справа його громадян, і Саудівська Аравія не може в це втручатися.

На знімку: в останній день бойових дій військово-повітряних сил арабської коаліції завдали удару по ракетній базі, підконтрольній бойовикам, у результаті чого загинуло щонайменше 60 людей і ще майже 49 — поранено.

Фото Xinhua/Укрінформ.