Після наради президента, прем’єр-міністра, міністра оборони та голови Бюро національної безпеки Польщі глава держави Броніслав Коморовський оголосив про старт переговорів з американським урядом щодо закупівлі ракетних комплексів «Патріот» та початок тестових випробувань збройними силами французького багатоцільового гелікоптера «Каракал».
Отже, стали відомими головні рішення Варшави стосовно військових тендерів у рамках «Програми модернізації збройних сил на 2013—2022 роки». Названо й ціну питання самостійного забезпечення охорони польського неба та транспортування вояків на ймовірне поле бою. Ця частина осучаснення Збройних сил коштуватиме державі 10 мільярдів доларів США.
Експертів та деяких політиків, які наполягали, що такі рішення мають прийматися після завершення виборчої кампанії (президентської і парламентської, що означало б відтермінування до кінця року. — Ред.) Б. Коморовський нейтралізував поясненням, що «з огляду на російсько-український воєнний конфлікт... відбувся регрес рівня безпеки». До речі, саме це спонукало польський уряд ухвалити рішення про відновлення з 2016 року базового фінансування війська на рівні 2 відсотки ВВП.
Закупівля «Патріотів» відбувається в рамках реалізації нової програми протиракетної і протиповітряної оборони «Вісла», яку 2011 року ініціював Коморовський. «Патріоти» є на озброєнні армій 14 країн світу, що важливо з точки зору уніфікації систем озброєнь в рамках НАТО. Поляки замовлять 8 батарей «Патріот», сподіваючись, що вони зможуть захистити країну і від російських «Іскандерів» — це має «поставити крапку в шантажі Кремлем» розміщенням цих ракет у Калінінградській області.
Вертольоти EC725Caracal фірми AіrbusHelіcopters повинні замінити Мі-8 та Мі-17. Нові машини мають багатоцільове призначення: транспортування (окрім екіпажу, 12 солдатів з повним екіпіруванням), надання бойової підтримки сухопутним підрозділам, можливість участі в рятувальних операціях, використання ВМС для знищення підводних човнів.
Попри певні критичні зауваження, експерти, з якими спілкувався кореспондент «Голосу України», звертають увагу на правильність такого вибору з політичної та стратегічної точок зору, оскільки він забезпечує диверсифікацію військової підтримки Варшави.

Варшава.