Учора понад тисяча шахтарів, які представляють різні регіони країни, пікетували будівлю адміністрації Президента. Серед основних їхніх вимог — підвищення мінімальної зарплати, погашення боргів, відновлення оздоровчих програм у санаторіях для робітників та їхніх сімей. Вони також закликали владу переглянути політику щодо імпорту вугілля (з Росії, ПАР і Австралії) за високою ціною і припинити ігнорування інтересів вітчизняних шахт. 
Мітингувальники стукали касками по асфальту і скандували: «Зарплату!». Деякі з них тримали плакати «Закриття шахт — ні», «Не дозволимо знищити вугільну галузь». Активісти поводилися досить агресивно. Тому поблизу воріт, які ведуть у двір адміністрації, їх зустрів кордон правоохоронців. 

 

 

21 квітня у Києві відбувся ІІІ З'їзд шахтарів України. Профспілки гірників прийняли рішення щодо його проведення у зв'язку із системним погіршенням ситуації у вугільній галузі, некомпетентними діями міністра енергетики і вугільної промисловості Володимира Демчишина та його відомства, а також загрозою енергетичній безпеці України.
Як зазначив голова Профспілки працівників вугільної промисловості України Віктор Турманов, шахтарі проводять свої з'їзди лише в найскладніші періоди. «1995 року було проведено загальнонаціональний страйк у зв'язку із припиненням фінансування галузі. Після цього уряд прийняв рішення поновити підтримку шахтарів. У 1998 році виникла катастрофічна заборгованість із заробітної плати, а також почалися розмови про закриття шахт та скорочення соціальних гарантій», — нагадав Турманов.
А сьогодні у паливно-енергетичному комплексі присутня ціла низка проблем. По-перше, існує заборгованість із заробітної плати, урізані соціальні гарантії як працюючим шахтарям, так й тим, що вийшли на пенсію. Окрім цього, на цей бюджетний рік передбачено виділення коштів у розмірі 1,2 млрд. грн. на закриття шахт, і в то же час не закладено жодної копійки на розвиток чи навіть підтримку у належному стані гірничовидобувної галузі. До того ж, порушуючи Коаліційну угоду, уряд та Верховна Рада України відмінили будь-які дотації для шахтарів, хоча згідно із досягнутими домовленостями, цей процес повинен був іти поступово: зменшення держпідтримки на 20% щороку, і лише в 2021 році державні дотації повинні були дорівнювати нулю. До цього часу навіть не поновлено роботу Координаційної ради з питань врегулювання кризової ситуації у вугільній галузі під головуванням віце-прем'єр-міністра України.
Також через взаємні неплатежі на енергетичному ринку країни існує загальна заборгованість у розмірі 10 млрд. грн. У той же час, підкреслив Турманов, Міненерго постійно знаходить кошти на купівлю імпортного вугілля та електроенергії. Україна і досі не розірвала контракт із Росією щодо постачання електроенергії, який було укладено 29 грудня 2014 року.
Як зазначив під час з'їзду народний депутат України, лідер Радикальної партії Олег Ляшко, критична ситуація у паливно-енергетичному комплексі та дії міністра енергетики свідчать не тільки про некомпетентність керівництва галузі, а й про те, що Демчишин веде антидержавну політику, яка шкодить національним інтересам. «Незрозуміло, як можна закуповувати у країни-агресора вугілля по 1,7 тис. грн. за тонну, а у своїх шахт — по 1,1 тис. грн.? Як можна у Росії купувати електроенергію по 1,1 грн., а своїм енергетикам платити 0,8 грн.? Виходить, що міністерство енергетики постійно знаходить кошти для фінансування країни, яка окупувала частину України, а на підтримку вітчизняного виробника грошей немає, — обурюється пан Ляшко. Загалом, із критикою дій Володимира Демчишина виступали майже всі учасники з'їзду. Їхнє загальне враження: не може людина, що не працювала у вугільній галузі чи енергетиці, очолювати профільне міністерство. У свою чергу, профільний міністр наполягав на тому, що починаючи ще з грудня місяця, його відомство розробляє програму розвитку, і нарешті він готовий її презентувати. Але, на жаль, делегати з'їзду так і не почули від очільника галузі жодного конкретного пункту розробленої програми.
Також шахтарів укотре обурило те, що їх не долучили до розробки цього документа. «Скільки можна ігнорувати думку людей? Як узагалі можна цифрами говорити про долі людей та їх сімей? Ми вже одного разу знесли владу, що нас не слухала, можемо зробити це і вдруге», — зазначив народний депутат, голова міжфракційного об'єднання «Захистимо вугільну галузь» Олег Мусій. 
Не домовившись із міністром, 22 квітня шахтарі вийшли до адміністрації Президента. Організована колона з представників вугільних підприємств Західної та Східної України заповнила вулицю Банкову у Києві. У колоні рухалися представники Профспілки працівників вугільної промисловості України та Незалежної профспілки гірників України  З'їзд шахтарів, що відбувся 21 квітня, підтримав звернення до Президента України з вимогою вжити заходи для врегулювання критичної ситуації, яка склалась у вугільній галузі та енергетиці в цілому. 
Шахтарі вимагають від Президента відправити у відставку міністра енергетики і вугільної промисловості Володимира Демчишина за його непрофесіоналізм та дії, які негативно відбиваються на енергетичній безпеці країни. Серед інших вимог — погашення боргів по заробітний платі, встановлення ціни на українське вугілля не нижче, ніж на імпортне, відновлення соціальних гарантій шахтарям, затвердження державної програми розвитку вугільної промисловості з урахуваннями позиції представників галузі, проведення засідання РНБО з приводу проблем паливно-енергетичного комплексу.


***


Політолог Вадим Карасьов стверджує, що «нездорова ситуація в галузі може негативно вплинути на стабільність Кабміну, стабільність економічної політики та в цілому на стабільність у країні». Таким чином, профільний міністр підставляє і КМУ, і прем'єра, і Президента. Якщо головні вимоги гірників не будуть задоволені, профспілки обіцяють масовий національний страйк із перекриттям доріг міжнародного значення.

 

Мітинг шахтарів із різних регіонів України під адміністрацією Президента України з вимогами не дозволити знищити вугільну галузь.


Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.