Від людей цієї професії залежить майбутнє країни. «Особливу місію вчителя має усвідомити кожен з наших випускників», — каже ректор Національного педагогічного університету імені Михайла Драгоманова Віктор Андрущенко. Про досвід, традиції та нові виклики, які постають перед українською освітянською спільнотою, сьогодні говоритимуть під час урочистого засідання Вченої ради університету, присвяченого 180-й річниці його заснування.

На ювілей запрошені державні мужі, науковці, митці та громадські діячі, а також випускники вишу з 20 областей — заслужені та народні вчителі. Привітати драгоманівців приїдуть делегації з десяти країн. Адже саме тут 2011 року було засновано Асоціацію ректорів педагогічних університетів Європи, яку очолив Віктор Андрущенко. У 2013 році її учасники підписали Педагогічну Конституцію, — платформу для підготовки нового вчителя об'єднаної Європи.
Людиноцентризм, поєднання національних і загальнолюдських цінностей, пріоритет науки, демократизація управління, академічна чесність та якість освіти, що відповідає європейським стандартам, — за такими орієнтирами працює колектив навчального закладу. «Майбутніх педагогів готують 1 348 штатних викладачів, серед яких понад 350 професорів, докторів наук; 804 доценти, кандидати наук; 20 академіків НАПН України, — підсумовує Віктор Андрущенко. — В університеті навчається близько 30 тис. студентів, понад 1 200 аспірантів і докторантів, функціонують відомі на європейському просторі науково-педагогічні школи».
А розпочиналося все у далекому 1834 році, з Інституту казеннокоштних студентів (Педагогічного інституту), який було засновано у складі Київського університету Св. Володимира. У 1920 р. Педагогічний інститут став окремим навчальним закладом. Завдяки професорам О. Грушевському, М. Драгоманову, А. Кримському, С. Русовій, М. Зерову, О. Оглобіну, С. Чавдарову, О. Гілярову та багатьом іншим, які тривалий час працювали у Київському педагогічному інституті, він здобув всеукраїнське і європейське визнання. У серпні 1993 р. Київський педагогічний інститут реорганізовано в Український державний педагогічний університет, 11 липня 1997 р. він отримав статус «національного».
Сьогодні НПУ імені М. П. Драгоманова готує бакалаврів і магістрів за 54 позиціями переліку напрямів і спеціальностей, забезпечує кадрами систему дошкільної, початкової, позашкільної та середньої освіти. Свої знання і досвід студентам передають викладачі 118 кафедр 20 навчально-наукових інститутів. Серед них — 79 заслужених працівників освіти, науки і техніки та інших галузей народного господарства, 12 народних і 7 заслужених артистів України, три Герої України. В університеті працюють за сумісництвом найкращі педагоги-практики із загальноосвітніх шкіл, гімназій, ліцеїв, коледжів.
Гордістю університету є 34 наукові школи з важливих проблем психолого-педагогічних, фізико-математичних, природничих, гуманітарних і суспільних наук. Щороку тут захищають близько 117 кандидатських та 30 докторських дисертацій.
Колектив університету працює над створенням сучасного науково-педагогічного центру: в його структурі працюють коледжі, гімназії, ліцеї, інститути, 20 науково-дослідних центрів та 25 дослідницьких лабораторій, спільні Україно-американський гуманітарний інститут «Вісконсінський міжнародний університет (США) в Україні» та Інститут економіки, екології і права.


Вл. інф.

 

Доктор філософських наук, професор, президент Асоціації ректорів педагогічних університетів Європи, ректор НПУ імені Михайла Драгоманова Віктор Андрущенко спілкується з майбутньою «педагогічною зміною».