У парламентській практиці є таке правило: якщо під час виступу згадується прізвище іншого депутата чи його законопроект, то цей депутат має право на слово у відповідь.

 

 

Хочу скористатися цим правилом і на сторінках газети Верховної Ради «Голос України», оскільки я, народний депутат Олександр Данченко, є автором законопроекту №1888 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту інтересів держави, споживачів телекомунікаційних послуг і вдосконалення державного регулювання в сфері користування радіочастотним ресурсом України».
Внесенню законо-
проекту в сесійну залу парламенту передувала кропітка робота. Мною було проведено колосальну кількість зустрічей із представниками державних структур, операторів телекомринку, в тому числі мобільних операторів, громадських організацій, асоціацій тощо. Нами на-
працьовано 12 сторінок компромісних рішень, щодо яких було прийнято узгоджене рішення врахувати їх між першим і другим читанням. Однак, незважаючи на ці домовленості, окремі організації продовжують збурювати суспільство.
Переконаний, що цей галас здійняли не прості законослухняні люди чи сумлінні імпортери мобільних терміналів (мобільних телефонів, айфонів, смартфонів), а ті, хто наживається на державі та простих громадянах і кого влаштовує тотальна контрабанда в Україні, спрямована на руйнацію її економічної стабільності та національної безпеки.
І все через те, що дуже не хочеться багатьом втрачати свої надприбутки після того, як буде ухвалено законопроект №1888 і тим самим зруйновано контрабандні схеми, на яких наживаються «сірі» імпортери.
Ціна питання, навколо якого розгорнулися справжні баталії, — майже 1,5 мільярда гривень. Рівно стільки може отримати податків державний бюджет України від легального імпорту мобільних терміналів. Сумлінні імпортери, зокрема Асоціація підприємств інформаційних технологій, які працюють на українському ринку за чесними правилами, не бояться цих законодавчих новацій. Більше того, вони бажають, щоб усі імпортери мобільних пристроїв грали за одними правилами і не ділилися на «білих» і «сірих». А це може бути лише в одному випадку — коли незаконно ввезені мобільні термінали, не внесені до національної бази кодів ІМЕІ, будуть на законних підставах відключені від мережі мобільних операторів.
Зрозуміло, що окремим бізнес-структурам, які працюють за «сірими» схемами імпорту мобільних терміналів, це не сподобається, але треба враховувати, що, окрім інтересів бізнесу, є ще інтереси держави і громадян, яких покликаний захистити законопроект №1888.
Що стосується «страшилок» про заборону ввозити громадянам мобільні телефони, а також про згортання дерегуляції, то це свідома спекуляція і введення в оману громадськості.
Якщо говорити по суті законопроекту, то там передбачено, що в разі придбання обладнання за кордоном, за нормами, що не перевищують митні правила України, громадянину достатньо подати заяву (особисто або поштою) на внесення коду ІМЕІ до бази даних разом із копією підтверджувального документа, наприклад копія сторінки паспорта з датами перетину кордону. Внесення коду відбуватиметься протягом п’яти днів із дня отримання заяви.
Щодо дерегуляції, міркуйте самі. За чинними правилами, оператору, щоб отримати право на роботу своїх базових станцій, треба витратити 125 днів, а моїм законопроектом цей термін скорочується втричі, до 45 днів. Цей законопроект також зменшить кількість дозвільних документів шляхом скасування дозволів на експлуатацію РЕЗ та ВП для суб’єктів господарювання та запроваджує систему декларування. Також спрощується порядок здійснення розрахунку електромагнітної сумісності. Чи не це є дерегуляцією?!
Сьогодні наявність такої процедури особливо актуальна. Оператори мобільного зв’язку придбали ліцензії, необхідні для запровадження технології 3G. Тепер протягом п’яти років оператори повинні за-
провадити цю технологію по всій території України, що потребує встановлення 30—40 тисяч базових станцій. Тільки цього року планують встановити приблизно дев’ять тисяч таких базових станцій.


Олександр ДАНЧЕНКО, народний депутат України, голова Комітету з питань інформатизації та зв’язку.