Делегат Парламентської Асамблеї Ради Європи від України, заступник глави фракції Блоку Петра Порошенка у Верховній Раді України народний депутат Олексій Гончаренко (на знімку) під час сесії ПАРЄ у Страсбурзі розповів європейським колегам про своє незаконне затримання російською поліцією в Москві під час мітингу на вшанування Бориса Нємцова. Олексій Гончаренко нагадав про те, що тільки після втручання Президента і Генерального секретаря ПАРЄ, а також особисто Президента України Петра Порошенка його відпустили на волю.

 


«Я розповів цю історію із двох причин. По-перше, щоб подякувати всім, хто допоміг мені вибратися звідти й бути сьогодні тут, а не в російській в’язниці. А по-друге, щоб ще раз звернути вашу увагу на ситуацію з Надією Савченко. Я пробув у російській в’язниці п’ять годин і, повірте мені, це незабутній досвід. А наша Надія перебуває там майже рік! Її захопили в червні минулого року. Вона вже не раз проводила голодовки, але це нічого не змінило. Прошу всіх вас ще раз виказати свою солідарність із цією неймовірною жінкою!» — закликав О. Гончаренко.
Як повідомлялося раніше, 
1 березня 2015 року Олексій Гончаренко прилетів до Москви, щоб узяти участь у заходах, присвячених пам’яті Бориса Нємцова. Народний депутат був одягнений у футболку з портретом Нємцова та написом «Герої не вмирають», за що був заарештований російською поліцією. 2 березня, за кілька годин до суду, МВС РФ зробило заяву, що не має претензій до Гончаренка й відкликало матеріали із суду.
Однак 20 квітня український народний депутат за допомогою московських адвокатів Миколи Полозова та Максима Фейгіна направив заяву в Генеральну прокуратуру Російської Федерації про проти-
правні дії правоохоронних органів. Олексій Гончаренко вимагає, щоб російська прокуратура перевірила факти протиправних дій співробітників московської поліції, а також установила осіб і покарання причетним до його незаконних затримки, арешту, допиту й побиттю.
Одеська область.


Фото з особистого архіву О. Гончаренка.