27 квітня на Майдані Незалежності об 11 годині розпочнеться Всеукраїнський мітинг ошуканих вкладників банків. Основною вимогою учасників акції стане заклик до влади почати нарешті діяти, а не просто споглядати за розвалом банківської системи країни.
Ядром протестного руху стали ініціативні групи вкладників найбільших комерційних банків, що вже перебувають у стані ліквідації або ж завмерли за крок до цього. Їм, за підрахунками експертів, справді є за що боротись. «Я зібрав дані по 17 найбільших банках, у яких введено тимчасову адміністрацію. Цифри маємо такі: юридичні особи та підприємства мали 37 мільярдів гривень на рахунках у цих фінустановах. Мали — і втратили. Фізичні особи загалом мали вкладів на суму 70 мільярдів. За нашими підрахунками, майже 40 мільярдів перекриє Фонд гарантування вкладів. Але 30 мільярдів залишаються. Отже, близько 70 мільярдів гривень люди втрачають», — каже Олександр Сугоняко, президент Асоціації українських банків.
Експерт переконує: потрібно розуміти, що в цьому разі йдеться не про порятунок чиїхось приватних грошей, а про майбутнє всієї економіки країни, як би пафосно це не звучало.
«Якщо Національний банк та економічний блок уряду цього не розуміють і нічого з цим зробити не можуть, а ми в цьому вже всі переконались, то в такому разі потрібно самоорганізовуватись», — радить Олександр Сугоняко.
Ініціативна група ошуканих вкладників уже й сама зрозуміла: потрібно не лише закликати владу до дій, а й пропонувати конкретні кроки для виходу із ситуації. Так, ще в лютому було підготовлено законопроект 2218, згідно з яким передбачається розширення інструментарію Фонду гарантування вкладів щодо виведення неплатоспроможних банків із ринку. Мета запропонованих нововведень — збереження заощаджень усіх вкладників. Суть їх полягає в ліквідації неплатоспроможних банків шляхом передачі їх активів та зобов’язань на користь перехідного банку, якому буде дозволено на певний час заморозити депозити. Стосується це вкладів фізичних осіб, що перевищують 200 тисяч гривень, та рахунків юридичних осіб. Один з ініціаторів законопроекту, член ініціативної групи вкладників «Дельта Банку» Герман Панікар переконує: ті, кого ці зміни стосуються, на такі умови погоджуються й готові чекати. Проект було підтримано профільним комітетом Верховної Ради з питань фінансової політики й банківської діяльності. Схвалили документ і в Асоціації українських банків. От тільки парламент приймати не поспішає. Тому однією з головних умов під час акції буде заклик до народних депутатів активніше розглядати необхідні країні законопроекти.
Тим часом із 21 квітня розпочато повернення коштів вкладникам банку «Надра» за договорами, термін дії яких закінчився 6 лютого цього року. З метою підвищення ефективності процесу повернення коштів вкладникам банку створено та запущено гарячу лінію: 0 800 30 40 10.