Поки що — на кошти благодійників

На будівництві нового корпусу Національної дитячої спеціалізованої лікарні «ОХМАТДИТ» знову працює техніка. Понад рік (з лютого 2014-го) роботи на життєво важливій недобудові було заморожено через брак коштів. Та завдяки підтримці небайдужих, благодійному фонду «Здорові діти України» вдалося зібрати понад 218 тисяч гривень. Цього, за словами будівельників, вистачить, щоб завершити покрівлю над одним із блоків.
Тут уже два роки стоїть у коробках унікальне для України обладнання — сучасний лінійний прискорювач та позитронно-емісійний томограф, розрахований на дітей від самого народження. «У вітчизняній педіатрії аналогів цьому обладнанню немає! Нині єдиний ПЕТ є у «Феофанії». Але він може приймати діток з 6 років. Та й вартість цієї процедури стартує від 15 тисяч гривень... Це обладнання тут стоїть два роки. Воно не обслуговувалося, не розпаковувалося. І гарантія почнеться тільки тоді, коли ми його зберемо і офіційно приймемо в експлуатацію», — заявила народний депутат (Радикальна партія Олега Ляшка) Оксана Корчинська, голова міжфракційної депутатської групи «За добудову «ОХМАТДИТу». Будівельники обіцяють за три місяці повністю завершити роботи на цьому блоці і здати його в експлуатацію.
Велике будівництво на території «ОХМАТДИТу» розпочали ще 2011-го. Для зведення нового корпусу було знесено чотири старі будівлі. Завершити проект планували наприкінці 2014 року. Та на календарі — квітень 2015-го, а будівельно-монтажні роботи завершено лише на 60%. Для стовідсоткового результату потрібні час і півмільярда гривень. Необхідну суму, між іншим, передбачено у бюджеті на цей рік. Утім, розпочати їх освоювати та повноцінно відновити роботи на об’єкті заважає... бюрократія. Як пояснюють члени опікунської ради лікарні, причина затримки в тому, що ДП «Укрмедпроектбуд» (замовник будівництва) від початку робіт не перебувало в системі підпорядкування МОЗ. Зведення нового корпусу фінансувалося через Національне агентство з підготовки до проведення фіналу Євро-2012... «Зараз ми домовилися про термінову передачу підприємства, яке і раніше будувало, у підпорядкування МОЗу. До слова, відповідне рішення нарешті було ухвалено на останньому засіданні Кабміну.
У свою чергу, директор ДП «Укрмедпроектбуд» Ірина Коваль переконує: щойно фінансування з бюджету буде розморожено — стануть до роботи. «За умови, що одночасно працюватимуть 600 фахівців різних підрядних організацій, тут роботи на рік», — вважає І. Коваль. Для повного завершення проекту та закупівлі усього необхідного обладнання потрібно, за приблизними розрахунками, 1,5 мільярда гривень. Та в тому, що кошти буде знайдено, члени опікунської ради не сумніваються.
— Закінчення цього проекту — це мрія багатьох маленьких українців. Коли проходитимете повз паркан будмайданчика, побачите малюнки дітей, які мріяли про цю будівлю багато років тому. Двоє із тих діток — Леся і Паша — не дожили до сьогодні, — каже Оксана Корчинська. — Сподіваюся, що наступного року наші дітки перерізатимуть червону стрічку на новому корпусі.

Факт

На 7 тисяч зросте кількість дітей, які зможуть щороку лікуватися у закладі. Уперше в Україні з’явиться спеціальне відділення дитячої променевої терапії. Українські лікарі зможуть робити операції з пересадки кісткового мозку від нерідного донора. Нині батьки хворих діток мають робити такі операції за кордоном, де вони коштують сотні тисяч євро. В Україні їх проведення буде значно дешевшим.

Волонтери несуть розмальовані каски для будівельників.

На передньому плані: голова міжфракційної депутатської групи «За добудову «ОХМАТДИТу» Оксана Корчинська.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.