Візит Президента України Петра Порошенка до Франції увінчався одразу кількома знаковими заявами. «Питання про приєднання України до НАТО є фундаментальним, я проведу референдум, вирішить народ», — заявив Петро Порошенко в інтерв’ю французькому телеканалу іTele.
Франція готова повернути Росії гроші за два обіцяні військові судна «Містраль», якщо їх не передадуть Москві. Про це заявив французький Президент Франсуа Олланд. До слова, сьогодні він обговорюватиме це питання з Володимиром Путіним у Єревані. Обидві новини, хоч і різні за змістом, несуть однаковий меседж Росії. У протистоянні з Москвою Україна сподівається на потужну підтримку країн НАТО. А країни НАТО вже нині демонструють свою солідарність із Києвом.
За підсумками переговорів президенти України та Франції виступили зі спільною заявою, в якій йдеться про необхідність повного припинення вогню на Донбасі, якого, на жаль, нині не існує, за інформацією ОБСЄ, не з вини української сторони. Петро Порошенко заявив про необхідність відведення важкого озброєння, звільнення всіх заручників, а також про безперешкодний доступ ОБСЄ до всіх точок, де може зберігатися зброя, встановлення пунктів спостереження і 24-годинне чергування на них, повідомляє прес-служба Президента. Глава держави наголосив, що й миротворці, й поліцейські місії слугуватимуть гарантією забезпечення миру та стабільності. «Миротворці не є альтернативою ОБСЄ. Кожен із них має свої функції. Завдання миротворців — унеможливити відхід від мирних домовленостей».
Також під час перемовин у Парижі йшлося про співробітництво у військово-технічній сфері, де, за словами Петра Порошенка, «констатуємо відсутність будь-яких проблем». Обговорювалися перспективи двосторонніх торговельно-економічних відносин у сферах енергетики, транспорту, сільського господарства і харчової промисловості, охорони навколишнього середовища та туризму. «Ми підписали спільну декларацію та окреслили великий обсяг роботи, який нам спільно потрібно зробити в різних сферах. Це стосується модернізації економіки, енергетичної сфери, міжнародної фінансової підтримки та роботи в певних проектах, які приведуть до економічного зростання України», — повідомив Франсуа Олланд (на знімку праворуч).

Глава Української держави поінформував про співпрацю у галузі приватизації. «Ми будемо використовувати експертизи Французького бюро для проведення найбільш прозорої приватизації в історії України», — повідомив Петро Порошенко. Також обговорювалась участь французьких інвесторів у приватизації великих об’єктів в Україні. «Присутність потужних французьких інвесторів в Україні буде лише сприяти зміцненню наших реформ», — цитує Президента України його прес-служба.

Фото Михайла ПАЛІНЧАКА (прес-служба Президента України).