Про це в Софії домовилися міністр енергетики Болгарії Теменужка Пєткова, міністр енергетики Греції Панайотіс Лафазаніс і заступник міністра енергетики Румунії Адріана Албулеску.

Як повідомила журналістам по закінченні переговорів болгарський міністр, на зустрічі було обговорено ключові моменти майбутнього будівництва інтерконнекторів між Болгарією та Грецією і між Болгарією та Румунією, які разом утворюють так званий Вертикальний газовий коридор. Представники трьох країн підписали угоду про утворення робочої групи фахівців, яка й займеться його створенням. «З’єднання газових мереж Греції, Болгарії і Румунії відповідає цілям Європейського енергетичного союзу й допоможе зробити європейський газовий ринок конкурентоспроможним і сталим. А для уряду Болгарії пріоритетом стане будівництво газових перемичок із сусідніми країнами, головною з яких є грецька», — заявила Теменужка Пєткова.
Прокладення труб на трасі газової перемички із Грецією розпочнеться у березні 2016 року й закінчиться в третьому кварталі 2018-го. Будівництво 180-кілометрового газопроводу між Болгарією та Грецією профінансує Європейська комісія. По ньому до болгарських міст постачатиметься як азербайджанський газ, так і зріджений газ із грецьких терміналів в обсязі від 3 до 5 млрд. кубометрів на рік.
Міністр енергетики Греції Панайотіс Лафазаніс заявив, що коли газопровід «Турецький потік» проходитиме з Туреччини територією Греції, то його будівництво здійснюватиметься строго за європейськими правилами й при дотриманні Третього енергетичного пакета ЄС. Він наголосив, що участь Греції у проекті «Турецький потік» поки ще обговорюється між Афінами та Москвою, і жодних договорів про його будівництво Афіни ще не підписували.
«Газова карта Південно-Східної Європи динамічно змінюється. Тому ми беремо активну участь у цьому процесі й повинні бути готові до всіх можливих сценаріїв: транспортування газу в різні напрямки, одержання його з різних джерел, розробки родовищ у Чорному морі й поблизу нього, місцевого видобутку. На Балканах часто говорять про диверсифікованість газових поставок і усунення залежності від Росії. Але якщо ми не з’єднаємо газові мережі сусідніх країн між собою, то ці слова так і залишаться словами. Балканським країнам також потрібні угоди й договори про транзит газу», — прокоментував результати зустрічі міністрів у Софії віце-прем’єр Болгарії Томіслав Дончев.
 

А ТИМ ЧАСОМ

Євросоюз пред’явив «Газпрому» обвинувачення в нечесній конкуренції. Єврокомісія висунула концерну список обвинувачень, які стосуються завищення цін на газ і перешкоджання вільній конкуренції у Європі. У випадку підтвердження підозр «Газпрому» «доведеться зіткнутися із правовими наслідками своєї поведінки», — цитує заяву Єврокомісії інформагентство AFP. Попередні результати розслідування стосовно «Газпрому» довели порушення ним конкурентного права ЄС щодо таких східноєвропейських країн, як Польща, Чехія, Словаччина, Угорщина, Болгарія, Латвія, Литва й Естонія, стверджують у Брюсселі. За версією ЄС, «Газпром» застосовує стосовно цих країн певну стратегію, що веде до їх відділення від інших учасників ринку. Передбачається, що перепродаж російського газу іншим державам дозволявся лише з обмеженнями, що давало змогу «Газпрому» завищувати ціни, зокрема, в п’ятьох країнах. Крім того, концерн підозрюється у тому, що постачання газу в Болгарію і Польщу він поставив у залежність від участі цих країн у своєму проекті будівництва газопроводу. Якщо це буде доведено, «Газпрому» загрожує штраф у розмірі майже 7 мільярдів євро.
У відповідь глава МЗС РФ Сергій Лавров обвинуватив Євросоюз у тому, що той заднім числом поширює нові вимоги на старі контракти. За словами Лаврова, відтоді, як було укладено чинні договори, ЄС запровадив третій енергопакет. Таким чином, заявив міністр, ЄС порушує угоду про співробітництво з Росією від 1999 року, яка передбачає зобов’язання сторін не вживати дій, що погіршують умови ведення бізнесу.