Днями на дах резиденції японського прем’єр-міністра Шіндзо Абе «приземлився» безпілотник. На його борту було намальовано радіоактивний «трилисник». На безпілотнику з чотирма пропелерами довжиною 50 сантиметрів було закріплено вбудовану відеокамеру, пляшку води та димову шашку. При ближньому огляді помітили ще й прикріплену до дрона пластикову пляшечку, 3 на 10 сантиметрів. Пізніше джерело із поліційного управління повідомило агентству «Кіодо», що в ній була «невеличка доза радіації».

Безпілотник знайшли поряд з майданчиком для гелікоптерів. До резиденції стягнули кілька десятків правоохоронців. Дрон накрили спочатку картоном, потім блакитного кольору брезентом. Поліція почала розслідування з приводу цього інциденту. Офіційно коментарів ніхто не дає.
Поки не відомо, що саме знімала відеокамера, чому було прикріплено димову шашку і радіоактивну пляшечку. Розслідування покаже, була це спроба теракту чи прикрий «жарт»? А, можливо, так висловили свій протест противники перезапуску атомних станцій, за що виступає уряд Шіндзо Абе. Адже того самого дня (в середу) було прийнято рішення суду префектури Кагосіма, який дозволив запустити енергоблоки на АЕС «Сендай». Зараз в Японії жодна АЕС не працює. В країні сильний спротив поверненню до атомної енергетики після аварії на АЕС «Фукусіма».
Сам Шіндзо Абе нині перебуває в Індонезії на Азійсько-Африканському саміті. На ньому розглядають важливі питання взаємодії країн у сьогоднішньому світі на шляху поступу й мирного розвитку. Виступаючи на саміті, японський прем’єр згадав і події Другої світової війни, висловив жаль з приводу агресивних дій своєї країни в ті роки. Він заявив, що «надалі ніхто в світі не повинен допустити неконтрольованого застосування зброї». Повідомляється, що Шіндзо Абе зустрінеться під час саміту з головою КНР Сі Цзіньпіном.
Токіо.